21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Nasilje v družini – huda preizkušnja, deviantni odklon ali pojav, do katerega mora biti ničelna toleranca

V  teh,  zaradi  razširjenosti  epidemije težkih časih, so odnosi v  mnogih družinah  izpostavljeni  preizkušnji,  zato  policisti  v  tej situaciji še posebej  pozivajo k  strpnosti  v  družinskih  odnosih. Naj bo čas, ki ga preživljajo družinski člani  skupaj  obarvan z razumevanjem, spoštovanjem in strpnostjo. Zato apelirajo,  na vsakogar če zazna nasilje v družini, družinah. naj o tem obvestijo policijo, saj mnoge  žrtve  težko  najdejo  način,  da  bi  same  poklicale  na pomoč. Ne zatiskajte   si  oči  in  ne  preslišite  klicev  na  pomoč  iz  sosednjega stanovanja,  hiše,  dvorišča. To ni prav in ni pravilno.   Dolžnost  vseh nas je, tudi če smo le naključni opazovalci,  da  o  nasilju  obvestimo  policijo  in  druge  pristojne institucije.   Če žrtve nimajo dovolj moči, da bi spregovorile in poiskale pomoč, moramo postati njihov glas in prispevamo k temu, da se nasilje zaustavi. Nihče nima pravice izvajati nasilja nad komerkoli.

 

V svetu pa se, žal, še vedno premalo govori o drugih “epidemijah” s hudimi in do-življenjskimi posledicami, tukaj govorimo o spolni zlorabi otrok. Podobno kot virus, ki prizadene telo posameznika, tudi spolna zloraba otroka hudo zaznamuje za celo življenje. Posledice so nepopravljive. Prav vsak otrok je lahko žrtev, saj ni znakov, ki bi kazali na to, da ga utegne določena oseba zlorabiti. Po nekaterih raziskavah je že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju ali s strani osebe, ki je otroku blizu in mu je dobro poznana. Ene epidemije tudi posledic se morda rešiš zanesljivo, druge te skrite, če ni razkrita, nikoli in z travmami, ki se globoko zarežejo v okolje in v metalnem zapisu vseh ki jih to zadeva.

Zaradi  suma  storitve kaznivega dejanja nasilje v družini so včeraj policisti iz PU Celje dvema nasilnežema  izrekli  ukrepa  prepovedi  približevanja.  Oba  bodo kazensko ovadili. Takšne objave v normalnih okoliščinah in v zdravih razmerah ne smejo biti prisotni v nobeni obliki in na noben način. Družba ne sme biti do te mere odtujena, da postaja popolnoma indolentna do tega.

Velja opozorilo, da je vsako nasilje nedopustno in  da se nikoli ne  konča  samo  od  sebe. Zato vse žrtve nasilja znova pozivajo, naj jih v primeru  nasilnih dejanj takoj pokličejo na  telefonsko število 113 da bodo žrtvam zagotovili pomoč in ukrepali zoper storilce.

Državljani, občani, sosedje, bodite to v polnem smislu navedenih vlog, opravičite s humanim ravnanjem do ljudi v vaših okoljih. Če boste kasneje zaznali morebitno spremembo, boste ponosni sami nase.

Ob 18. novembru, evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo ter zgoraj omenjenih oblik nasilja, naredimo vse da to ne bodo smele in da tudi ne bodo imele kakršnega tolerančnega praga v naših razmišljanjih in vedenjih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine