-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Nakradel oblačila za skoraj dvajset jurjev

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel osem obvestil o prometnih nesrečah, štiri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.

 

Policisti so popoldan na območju Škofje Loke obravnavali še požar v zasebnem prostoru, v katerem je nastala materialna škoda. Zagorelo je v kuhinji objekta. Ena oseba je bila na kraju zdravniško oskrbljena zaradi vdihavanja dima.

Gorenjski prometni policisti so na pobudo občanov včeraj na območju Golnika merili hitrost vožnje vozil. Meritve so policisti izvajali zjutraj. V dvournem nadzoru so izmerili hitrost vožnje 363 vozil in ugotovili 13 prekoračitev hitrosti nad 66 km/h. Najvišja izmerjena

hitrost je bila 82 km/h. Za prekršek se voznik kaznuje z globo 500 evrov in sankcijo petih kazenskih točk.

V tovrstnih nadzorih gre za policijske aktivnosti, ki so usmerjene v umirjanje   hitrosti   vožnje   ter   v zmanjševanje števila nesreč in poškodovanih v teh nesrečah na gorenjskih cestah zaradi prehitre vožnje. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi namreč lahko obvarovali marsikatero življenje,

saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Neprilagojena hitrost tudi letos ostaja med glavnimi dejavniki prometnih nesreč. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.

Na Gorenjskem so policisti v letošnjem letu obravnavali 67 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. Vseh prometnih nesreč letos je 439. V lanskem letu je bilo nesreč 1.698, od tega 259 zaradi neprilagojene hitrosti. Delež nesreč zaradi hitrosti je v obeh primerih okoli 15 odstoten, se pa začne znatno zviševati, če jo povežemo s spremljajočimi dejavniki vožnje, ki so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in neupoštevanje varnostne razdalje.

Včeraj ponoči je neznani storilec na parkirišču trgovskega centra na Jesenicah vlomil v manjše tovorno vozilo in si iz notranjosti prilastil manjši znesek denarja. Vlomljeno je bilo z naviranjem vrat.

Kriminalisti gorenjskega sektorja kriminalistične policije so kazensko ovadili moškega, ki je utemeljeno osumljen treh premoženjskih kaznivih dejanj. V dveh primerih je s še eno osebo osumljen tatvine večjega števila dražjih parfumov iz dveh trgovin v vrednosti okoli 1.200 evrov ter vloma v prodajalno z oblačili na območju Škofje Loke, od koder si je prilastil oblačila v vrednosti okoli 19.500 evrov. Kazniva dejanja so bila izvršena marca letos.

V enem primeru tatvine sta imela storilca razdeljene vloge. Eden je zamotil prodajalko, medtem, ko je drugi kradel. Vloge sta menjala, kaznivega dejanja sta osumljena oba. V drugem primeru sta delovala ločeno, pri dejanju pa sta bila opažena.

Odtujena oblačila pri vlomu so kriminalisti v preiskavi našli pri tretji osebi, ki pa je utemeljeno osumljena kaznivega dejanja zatajitve. Podan je sum, da je osumljenec z nakupom pridobil stvari, za katere je vedel, da so bile pridobljene s kaznivim dejanjem. Oblačila so kriminalisti zasegli in jih vrnili pravemu lastniku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine