10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Največji je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom

Na območju Policijske uprave Maribor smo letos, do 30. 4. 2018, obravnavali 1.189 (1.019) ali 17 % več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lanskega leta. Od tega smo obravnavali 5 (9) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 308 (318) ali 3 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 5 (10) udeležencev umrlo, 19 (26) je bilo hudo telesno poškodovanih in 403 (424) ali 5 % manj lahko telesno poškodovanih.

Na območju PU Maribor je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih znašal 7,7 % (11,2 %). Največji je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 40 % (33,1 %), prav tako pa je visok tudi pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, pri katerih je znašal 10,5 % (20 %). Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani ali smeri vožnje.

“Z namenom zmanjšanja problematike alkohola v cestnem prometu in s tem izboljšanja stanja prometne varnosti bomo na celotnem območju Policijske uprave Maribor, v noči iz 9. na 10. 6. 2018, izvedli obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji “PROMIL”. Z nadzorom želimo zmanjšati delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Vsem udeležencem v cestnem prometu ponovno svetujemo:
– da se v primeru, če so uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholne pijače;
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti;
– da so vozniki pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine