18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Na zunanjih mejah EU zasegli tri tone tobaka, dva milijona cigaret, nedovoljeno strelno orožje, ponarejene dokumente, tihotapce, …

Piše: C. R.

Organizacija Frontex je koordinirala mednarodno operacijo proti tihotapljenju cigaret, goljufijam z dokumenti, tihotapljenju migrantov in tihotapljenju strelnega orožja na zunanjih mejah EU. Operacijo, znano kot Dnevi skupnega ukrepanja (JAD) Finestra 2, so skupaj vodile romunske in moldavske oblasti, potekala pa je decembra 2022.

Druge organizacije, vključno z EUROPOL-om, Uradom EU za boj proti goljufijam (OLAF), organi kazenskega pregona jugovzhodne Evrope Center (SELEC) in INTERPOL sta bila tudi na krovu. V Kišinjevu v Moldaviji je bil ustanovljen center za sodelovanje s častniki iz sodelujočih držav.

Akcija je imela več ciljev: odkrivanje kriminalnih mrež, ki stojijo za tihotapljenjem trošarinskega blaga, zlasti tobačnih izdelkov; boj proti čezmejnemu kriminalu, vključno s tihotapljenjem migrantov in s tem povezanimi goljufijami dokumentov; izmenjava informacij in krepitev sodelovanja med državami članicami EU in drugimi sodelujočimi državami; izmenjava najboljših praks med udeleženci in nacionalnimi organizacijami vsake sodelujoče države.

Kot rezultat operacije so oblasti zasegle 2,3 milijona cigaret, več kot 3 tone surovega tobaka, 15 ponarejenih dokumentov, identificirale 40 tihotapcev ljudi in aretirale 2 osebi, ki ju išče INTERPOL.

 

 

Poleg tega so policisti zasegli tudi nedovoljeno strelno orožje, pirotehniko, ponarejeno blago, anabolične izdelke, mamila in številna ukradena vozila.

Skupaj proti organiziranemu kriminalu Akcija je bila organizirana v okviru EMPACT, evropske multidisciplinarne platforme proti kriminalnim grožnjam, ki se spopada z najpomembnejšimi grožnjami organiziranega in resnega mednarodnega kriminala, ki prizadene EU. EMPACT krepi obveščevalno, strateško in operativno sodelovanje med nacionalnimi organi, institucijami in organi EU ter mednarodnimi partnerji. EMPACT poteka v štiriletnih ciklih in se osredotoča na skupne prednostne naloge kriminala EU.

(Foto: arhiv Frontexa)
(Foto: arhiv Frontexa)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine