7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Na zelo »visokem« položaju: Črna gora je v Evropi na prvem mestu v trgovini s prepovedanimi drogami, četrta na področju organiziranega kriminala

Piše: Vane T. Costa

Po globalnem indeksu organiziranega kriminala je Črna gora na prvem mestu v Evropi in na 14. mestu v svetu pri trgovini s prepovedanimi drogami, četrta v Evropi po kriminalu, za Rusijo, Srbijo in Ukrajino ter 45. na svetu, piše makedonska MIA.

Kar zadeva uspešnosti boja proti kriminalu, je po podatkih Inštituta za alternativo iz 44 evropskih držav Črna gora na 38. in 112. mestu na svetu.

Poročilo še navaja, da država večinoma služi kot tranzitno območje, najsi gre za droge, orožje ali trgovino z ljudmi.

Navaja se, da se heroin iz Albanije in Kosova tihotapi v Srbijo in države Evropske unije, za kriminalne skupine, povezane s temi dejavnostmi, pa je značilna določena stopnja nasilja, k i ima večkrat tudi terminalni izid za prenekaterega.

Črna gora, navaja poročilo v nadaljevanju, bi naj bi bila glavna vstopna točka za kokain, tihotapljen v EU prek Balkana, večinoma iz Latinske Amerike.

Trg kokaina nadzira več mafijskih skupin, predvsem klana “Kavaški” in “Škaljarski”, je zapisano v poročilu.

»Marihuana v Črno goro pretihotapi tudi iz Albanije za v Srbijo in BiH. “Največji zasežene droge je konoplja, ki se jo največ zaužije v državi,” se navaja v globalnem indeksu organiziranega kriminala.

Kar zadeva nezakonito prodajo orožja, je Črna gora ena najpomembnejših tranzitnih poti v regiji, iz Srbije na Bližnji vzhod, iz Rusije v Severno Afriko (večinoma v Libijo) in z Balkana v zahodno Evropo, pa tudi iz BiH do Srbije in Kosova. Orožje se pogosto zakonito tihotapi v zasebna vozila navajajo v poročilu.

Trgovina z orožjem pa naj bi se v letih 2017 in 2018 zmanjšala, saj so se kriminalne skupine preusmerile k trgovini s cigaretami in drogami.

Poročilo vsebuje tudi podatke o trgovini z ljudmi. Od leta 2015 do 2019 je bilo identificiranih le 22 žrtev, vendar so oblike trgovine z ljudmi in suženjstva v službi kibernetskega kriminala vse bolj izpopolnjene.

Poročilo navaja, da so javni uslužbenci vpleteni v kriminal in da pripadniki policije, tajnih služb in politikov ščitijo kriminalce. Te združbe v katere so vključeni tudi organi pregona so zelo pogoste. In je kot se temu reče sistemska »napaka«. Za enkrat ni pretirane nagnjenosti da bi se intenzivneje in koreniteje lotevali tega vseobčega problema v Črnogorski družbi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine