10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Na vznemirjenje in trpinčenje živali ob pokanju petard opozarja tudi uprava za varno hrano

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da uporaba pirotehničnih sredstev po nepotrebnem vznemirja in trpinči živali. Zato priporoča vsem, da so v prihodnjih prazničnih dneh še posebej pozorni na dobrobit živali.

 

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opominjajo na omejitve in prepovedi iz zakona o zaščiti živali, ki veljajo pri uporabi pirotehničnih sredstev: “Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev pri živalih povzroča velik in nepotreben stres, pa tudi dolgotrajen strah. Ker večina živali sliši bolje kot mi, jim pokanje lahko povzroča celo fizično bolečino.”

Opozarjajo tudi na prepovedana ravnanja, določena v veljavni zakonodaji. Zakon o zaščiti živali tako izrecno prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi.

Sum kaznivega dejanja mučenja živali so vsa naklepno storjena dejanja, zaradi katerih pride do hujše poškodbe, ponavljajočega ali dalj časa trajajočega trpljenja ali žival zaradi tega celo pogine, navajajo. Za takšno kaznivo dejanje je v določilu kazenskega zakonika predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta, so še dodali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine