0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Na območju PU Novo mesto so policisti prijeli več alkoholno omamljenih voznikov

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  83 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 262 klicev. Obravnavali so 14 prometnih nesreč,  v  katerih  je nastala premoženjska škoda in zasegli vozila šestim kršiteljem  cestno  prometnih  predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.  Posredovali  so  zaradi  14-ih  kršitev javnega reda in miru na javnih  krajih  in  v  zasebnih  prostorih.  S  področja  kriminalitete  so obravnavali  sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari,  vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

Povzročitelj prometne nesreče z 2,3 promili alkohola

Okoli  22. ure so bili trebanjski policisti obveščeni o prometni nesreči na Prijateljevi  ulici  v  Trebnjem.  Opravili  so  ogled  in ugotovili, da je nesrečo povzročil 51-letni voznik osebnega avtomobila, ki je izgubil oblast nad  vozilom  in  trčil  v  prometno  signalizacijo.  Povzročitelj, ki se v nesreči  ni  poškodoval,  je  imel v litru izdihanega zraka 1,09 miligramov alkohola.  Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi  kršitev  izdali  plačilni  nalog  in  o vožnji pod vplivom alkohola seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

Policisti PP Krško so med kontrolo prometa med Mrtvicami in Kerinovim Grmom ustavljali  voznika  osebnega  avtomobila,  na  katerem  ni bilo nameščenih registrskih   tablic.   Kršitelj  znakov  policistov  ni  upošteval  in  je nadaljeval  z  vožnjo,  zato  so  zapeljali  za  njim  in  ga ustavili. Med postopkom  so ugotovili, da gre za 22-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega  dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,69 miligramov alkohola.  Avtomobil  Volkswagen  polo,  v  katerem  so našli tudi ukradeno registrsko  tablico  so  zasegli in o kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Okoli 20. ure so sevniški policisti v Rovišču pri Studencu ustavili voznika osebnega  avtomobila  Opel  frontera.  47-letni  voznik,  ki  je vozil brez veljavnega  vozniškega  dovoljenja,  je  imel v litru izdihanega zraka 0,48 miligramov  alkohola.  Avtomobil  so  zasegli  in  o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Šentjernejski  policisti  so  okoli  21. ure v Grmovljah prav tako ustavili voznika  osebnega  avtomobila,  ki  je  vozil  brez  veljavnega  vozniškega dovoljenja.  49-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,25 miligramov  alkohola,  so  Renault clio zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Okoli  21.30  so  policisti  PP Krško na Valvasorjevem obrežju med kontrolo prometa   ustavili  48-letnega  voznika  osebnega  avtomobila  Fiat  stilo. Kršitelj,  ki  nima  veljavnega  vozniškega  dovoljenja,  je  imel  v litru izdihanega  zraka 0,16 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli, izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

Vlomi in tatvine

V  noči  na  6.  10.  je z delovišča v Dobruški vasi nekdo odtujil premični semafor in s tatvino povzročil za okoli 2000 evrov škode.

Med 5. 10. in 6. 10. je v Srebrničah neznanec skozi vrata vlomil v prostore prodajalne  in  odtujil menjalni denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 400 evrov.

Okoli  14. ure je na Maistrovi ulici v Novem mestu nekdo poskušal vlomiti v stanovanjsko  hišo.  Med vlamljanjem ga je zalotila stanovalka, storilec pa je pobegnil s kraja.

Na  Seidlovi  cesti v Novem mestu je med 5. 10. in 6. 10. neznanec vlomil v pomožni objekt in odtujil plinsko jeklenko, motorno žago in žar za peko.

V  Laščah  je  med 18. in 21. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi  priprto  okno  vlomil  v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar.

Med  17.30  in  21.30,  ko  so bili stanovalci odsotni, je na Raki neznanec skozi  balkonska  vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit in denar. Lastnika je oškodoval za okoli 1500 evrov.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo  na  izvršitev  kaznivega  dejanja.  Opazujejo  hiše  in  navade stanovalcev, v tem obdobju pa vlamljajo največkrat v zgodnjih večernih urah in  v  tiste  hiše,  v  katerih  očitno ni nikogar. Občane pozivamo, da nas obveščajo  o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko  pripravljali  na  izvršitev  kaznivega  dejanja. Podatki o znamki in registrski  tablici  vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu  lahko  bistveno  pripomore  k  uspešni  preiskavi kaznivega dejanja.

Policija: Svetujemo,  da  ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidejo le za krajši čas  (sprehod,  odhod  v  trgovino  ipd.),  v  hiši  pustijo  prižgano luč, televizijski  ali  radijski  sprejemnik – hiša naj ne daje videza, kot da v njej  ni  nikogar. Ob daljši odsotnosti naj poprosijo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na  predvidljivih  in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujemo, da doma ne hranijo  večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev  vloma,  policisti svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na številko 113.  Oškodovanci  naj  do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Poskus izmika mejni kontroli

Na  mejni prehod Metlika je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila   registrskih   oznak  Severne  Makedonije.  Policisti  so  opravili temeljito  mejno  kontrolo  in pregled tovornega dela z detektorjem srčnega utripa,  ki  je  zaznal  prisotnost oseb. Odstranili so carinsko zalivko in odkrili  dva  tujca,  ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli  in  nezakonito vstopiti v Slovenijo. Državljana Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakonito prestopila državno mejo

Policisti  PP  Črnomelj  so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Črnomlju  izsledili  in  prijeli  dva  državljana  Iraka, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Policijski postopek s tujcema še ni zaključen.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

Zadnje novice

Sorodne vsebine