22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Na območju PU Nova Gorica pestro; od pijanega voznika, prometnih nesreč, do tatvine nahrbtnika

Danes,  30.  avgusta  nekaj minut po polnoči, so policisti PP Nova Gorica v Novi  Gorici  ustavili  41–letnega  voznika  osebnega  avtomobila  in  mu v nadaljevanju   postopka   odredili   preizkus  alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega  preizkusa  je pokazal, da je slednji vozil pod vplivom alkohola (  0.68 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Novogoriški policisti so  mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje, kršitelja  čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilno predlog na pristojno okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oz. negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zato voznike ponovno opozarjamo, da ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot…(več si lahko preberete na spletni strani Policije.

V prometni nesreči na Bovškem huje poškodovana 53-letna sopotnica na motornem kolesu

Včeraj, 29. avgusta ob 11.27 uri, so policiste obvestili o prometni nesreči III. kategorije zaradi neprilagojene hitrosti na regionalni cesti   med Vršičem in Trento (Občina Bovec) in v kateri je ena oseba (sopotnica na motornem kolesu) predvidoma huje telesno poškodovana. Ugotovljeno je bilo, da se je 48–letni avstrijski motorist (skupaj s 53-letno sopotnico) peljal iz Vršiča proti Trenti. Med vožnjo na omenjeni cestni relaciji avstrijski motorist v ostri levi pregledni serpentini v klancu v padcu, hitrosti vožnje ni prilagodil poteku, tehničnim lastnosti ceste in svojim vozniškim sposobnostim tako, da bi ves čas vožnje obvladoval motorno kolo. Pri nagibu v ovinku je z levo stopalko zadel ob vozišče, izgubil nadzor nad motornim kolesom in z desnim delom vozila zadel v kovinsko drsno ograjo ob desnem robu vozišča. Pri tem sta motorno kolo in voznik padla po vozišču, sopotnico pa je vrglo preko kovinske drsne ograje na strmo gozdnato pobočje približno deset metrov pod cesto, kjer je tudi hudo telesno poškodovana obležala (sum zloma desne golenice). 48-letni avstrijski motorist v nesreči ni bil poškodovan. Poleg policistov PP Bovec so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Bovec in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so ji nudili prvo pomoč, nato pa je bila 53-letna Avstrijka odpeljana z reševalnim vozilom na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Beljak (Republika Avstrija). Bovški policisti bodo zoper 48-letnega povzročitelja prometne nesreče na podlagi vseh ugotovljenih dejstev in teže telesni poškodb podali ustrezen ukrep.

V prometni nesreči I. kategorije blizu Mangartskega sedla udeležena dva tuja motorista

Včeraj,  29.  avgusta  ob  12.40 uri, se je na odseku turistične regionalne ceste  II.  reda  Predel  –  Mangartsko  sedlo (približno en kilometer pred zadnjim  tunelom)  zgodila  prometna nesreča in v kateri sta bila udeležena dva  tuja  motorista.  Ugotovljeno je bilo, da je 50-letni voznik motornega kolesa,  državljan  Češke, vozil iz smeri Predela proti Mangartskemu sedlu. Med  vožnjo  v  strmem klancu navzgor skozi levi nepregledni ovinek mu je v nasprotni  smeri pripeljal drugi 37–letni motorist, državljan Slovaške. Pri srečevanju je med njima prišlo do oplaženja, pri čemer je 37-letni slovaški motorist  padel  po  vozišču.  Pri  tem nihče od udeležencev ni bil telesno poškodovan.  Pomoč  policistom  na  kraju so nudili tudi gasilci PGD Bovec. Bovški policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Prometna nesreča I. kategorije v Budanjah zaradi nepravilnega prehitevanja

Včeraj,  29.  avgusta ob 16.13 uri, so policisti na območju naselja Budanje obravnavali  prometno  nesrečo I. kategorije z materialno škodo in v kateri sta  bila  udeležena dva voznika motornih vozil (osebno in tovorno vozilo). Policisti   PP   Ajdovščina   so  54–letnemu  vozniku  osebnega  avtomobila (povzročitelj  prometne  nesreče) zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (nepravilno prehitevanje, določilo 52. člena ZPrcP) izdali plačilni nalog.

V okolici Loga pod Mangartom se je lažje poškodoval 40-letni nizozemski kolesar

Včeraj, 29. avgusta v popoldanskih urah, so bili policisti OKC PU Nova Gorica obveščeni, da se je na Bovškem poškodoval 40–letni kolesar, državljan Nizozemske. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so z zbiranjem obvestil med drugim ugotovili, da se je slednji s kolesom peljal med Mangartskim sedlom proti naselju Log pod Mangartom. Nizozemski kolesar je pripeljal v predor in pri tem zapeljal na levo stran vozišča, kjer je zadel v zid tunela in se pri tem predvidoma lažje poškodoval (odrgnine po telesu). Poškodovancu so kasneje zdravniško oskrbo nudili v šempetrski bolnišnici. Prometni policisti so Nizozemcu zaradi kršitve določil Zakona o pravilih cestnega prometa (kršitev 37. člena ZPrcP) izrekli globo.

V prometni nesreči I. kategorije pri Prvačini udeleženi dve osebni vozili

Včeraj,  29.  avgusta  ob  11.54  uri,  so  prometni  policisti obravnavali prometno  nesrečo  I. kategorije z materialno škodo izven naselja Prvačina. Na  kraju  je  bilo  ugotovljeno, da je 88–letni voznik osebnega avtomobila pripeljal  iz stranske ceste in izsilil prednost drugemu 79–letnemu vozniku avtomobila,  ki  je  pravilno  vozil po glavni cesti. Prometni policisti so 88-letnemu   povzročitelju   prometne   nesreče   zaradi  kršitve  prometne zakonodaje izdali plačilni nalog.

Neznanec na Bovškem iz vozila odtujil nahrbtnik z vsebino

Včeraj,  29.  avgusta popoldne, so policiste obvestili o tatvini nahrbtnika na  enem  od  parkirišč  na  Bovškem.  Po  sedanjih  ugotovitvah je neznani storilec  v začetku tega tedna oz. v ponedeljek, 26. avgusta, na parkirišču pristopil   do  parkiranega  kombija  in  iz  odklenjenega  vozila  odtujil nahrbtnik  z  vsebino  (v njem je oškodovanec imel poleg oblačil tudi druge predmete). Po dejanju je storilec kraj zapustil in odšel neznano kam. S tem dejanjem  je  nepridiprav  oškodovancu  povzročil  za  približno  300 evrov materialne  škode.   Oškodovanec  je  podal  predlog  za  pregon navedenega kaznivega  dejanja,  zato  bodo policisti po zaključku preiskave na podlagi vseh  ugotovljenih  dejstev  podali  kazensko ovadbo na novogoriško Državno tožilstvo.

Upoštevajte  osnovne  zaščitne  ukrepe  in v vozilih ne puščajte vrednejših predmetov  na  vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo  v  predale  vozil.  Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik  in  pokrov  posode  za  gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite  sledi  vloma ali tatvin v motorno vozilo, stanovanje, stanovanjski objekt  ipd., to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na  intervencijsko  številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200  in  do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega  poškodovanja  ali  uničenja  sledi,  ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Vir: Policijska uprava Nova Gorica

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine