12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Na območju PU Nova Gorica med vikendom poteka preventivna akcija Hitrost in posledice v prometnih nesrečah

Piše: C. R.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica danes, v soboto, 15. maja in jutri v nedeljo, 16. maja 2021 med 9.00 in 11.00 uro, potekajo aktivnosti v sklopu preventivne akcije »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah«. Letošnji pobudnik in organizator preventivnih aktivnosti je Policijska uprava Nova Gorica, ki bo preventivno akcijo izvedla skupaj s soorganizatorji oz. občinskimi Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP Mestne občine Nova Gorica, SPVCP Tolmin, SPVCP Cerkno in SPVCP Idrija) ter predstavniki različnih moto klubov na Severnem Primorskem pripravila. Preventivna akcija danes in jutri poteka na 8 opozorilnih točkah, ki bodo simbolično postavljene na postajališčih in izogibališčih ob glavni cesti od Nove Gorice proti Tolminu oz. Bovcu ter ob glavni cesti med Idrijo in Tolminom. Omenjene preventivne aktivnosti bodo potekale v skladu z veljavnimi vladnimi odloki in priporočili NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) z namenom preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter zajezitvijo in obvladovanjem nalezljive bolezni Covid-19.

Namen in cilj akcije je osveščanje voznikov motornih vozil in ostalih udeležencev o nevarnostih prekoračitve najvišje dovoljene hitrosti oz. neprilagojene hitrosti v cestnem prometu, posledicah prometnih nesreč, ki jim botruje previsoka hitrost in glede problematike prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles. Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Glede na povečano število voznikov motornih koles je v tem času za zmanjševanje posledic prometnih nesreč upoštevati tudi prisotnost motoristov v cestnem prometu. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Več o neprilagojeni hitrosti, ki še vedno sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč z najhujšimi posledicami na spletni strani Policije.

Za večjo varnost je pomembna tudi dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu; zlasti je potrebno izpostaviti sopotnike na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol.

Prometni policisti in policisti območnih policijskih postaj (PPP Nova Gorica, PP Nova Gorica, PP Tolmin, PP Idrija in PP Bovec) na osmih t.i. opozorilnih točkah zainteresirane obiskovalce seznanjajo s postopki policije v prometu, jim predstavljajo tehnično opremo za nadzor cestnega prometa, lahko si ogledajo službeno vozilo z videonadzornim sistemom za nadzor prometa, službeno motorno kolo prometnih policistov ter ostalo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti na omenjenih opozorilnih točkah delijo tudi različen preventivni material, odgovarjali na različna vprašanje prisotnih itd. Predstavniki občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in člani oz. motoristi moto klubov na Severnem Primorskem pa na teh točkah ob motornih kolesih imeli postavljene oz. obešene manjše panoje (velikosti 50 x 100 cm) z napisi s preventivno vsebino (npr. Motoristi pozor, Spoštuj omejitev hitrosti, Nevaren cestni odsek, Hitrost ubija, Vozi počasi,.., ipd..), ki se bodo vsebinsko nanašali na preventivno akcijo.

policija opozorilne točke
Današnje fotografije opozorilnih točk v okviru preventivne akcije na Tolminskem. (foto: PU Nova Gorica)

Lokacija opozorilnih točk

1. glavna cesta II. reda št. 103 – izven naselja Solkan (pri jezu elektrarne Solkan v smeri Kanala);

2. glavna cesta II. reda št. 103 – izven Doblarja (na makadamskem izogibališču v smeri Ušnika);

3. glavna cesta II. reda št. 103 – izven naselja Čiginj (v smeri Volč in Tolmina);

4. glavna cesta II. reda št. 102 – izven naselja Volarje (Volarska ravnina) pri mostu čez Sočo v smeri Kobarida;

5. glavna cesta II reda št. 102 – pred mostom za potok Kozarska grapa v bližini križišča za Zakojco in Bukovo v smeri Tolmina;

6. glavna cesta II reda št. 102 – izven naselja Spodnja Idrija na asfaltnem izogibališču  proti Tolminu;

7. glavna cesta II reda št. 102 – pred križiščem za Idrijsko Belo; izven naselja na asfaltnem izogibališču proti Idriji;

regionalna cesta I. reda št. 203 – izven naselja Kobarid proti kraju Trnovo ob Soči, na izogibališču v smeri Bovca;

policija
Arhivski posnetki motoristov na Severnem Primorskem

Policisti PU Nova Gorica skupaj s soorganizatorji želimo v sklopu tovrstnih preventivnih dejavnosti spodbuditi vse udeležence v cestnem prometu k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, predvsem da bi vožnjo prilagodili svojim sposobnostim, razmeram na cesti in da  vozijo s  prilagojeno hitrostjo. Prometna kultura je del splošne človekove kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti vseh nas in naših otrok.

Zadnje novice

Sorodne vsebine