14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Na območju PU Ljubljana številne kraje in drzne tatvine

Ob zadnjem primeru drzne tatvine na območju ljubljanskega Viča policija poziva k pozornosti v primerih, ko neznanci pridejo na njihove domove in jih ogovorijo. Občani naj imajo nenapovedane “obiskovalce” več čas pod nadzorom, pozorni pa naj bodo tudi na njihov videz in vozilo, s katerim so se pripeljali.

 

V  Mostah  je  bilo  vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil gotovino. Lastnika je oškodoval za okoli 200 evrov. V  Kamniku  je  bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov. V  Cerknici  je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil gotovino. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.  V  Šiški  je  bilo  vlomljeno  v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov. V  Logatcu  je  bilo  vlomljeno  v stanovanje, od koder je neznani storilec odtujil  prenosni računalnik in nakit. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V  Zagorju  ob Savi je neznani storilec vlomil v klet in odtujil električno kolo  in  več  kosov  ročnega  orodja. Lastnika je oškodoval za okoli 2.000 evrov. Na  Celovški  cesti  v Ljubljani so neznanci vlomili v trgovino in odtujili cigarete. Po prvi oceni je nastalo za okoli 2.000 evrov škode. V  Mostah  je  bilo  vlomljeno  v  gradbeni  kontejner od koder so odtujili nivelirno napravo. Povzročili so za okoli 500 evrov škode. Na  Viču  je  bilo  vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili več kosov  električnega  in  ročnega orodja. Povzročili so za nekaj tisoč evrov škode.

Drzna tatvina

Policisti so bili prejšnji teden obveščeni o drzni tatvini na območju Viča. Do  sedaj  neznana  storilka  je  na domu zamotila starejšega oškodovanca s pogovorom  o  izvedbi  dezinfekcije in razkuževanja hiše. Medtem je iz hiše odtujila  denar  in   lastnika oškodovala za več sto evrov.  Opis storilke: stara  40-50  let,  visoka  okoli 170 cm, srednje postave, kostanjevih las, oblečena  v  svetlejša oblačila.Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policisti  pogosto  obravnavamo  drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance pa zavedejo  do  te  mere,  da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili  okradeni.  Ker  so  ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo  previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, v tem primeru je bil izgovor razkuževanje stanovanja.

Občanom  svetujemo,  naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če  se  osebe  izdajajo  za  serviserje,  izvajalce  raznih  del  ipd., jim svetujemo,  naj  vedno  zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni  nalog.  Ob  tem  naj  bodo  pozorni  tudi  na  videz oseb (njihova oblačila,  govor,  morebitne  posebnosti)  in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če  kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo,   da  takoj  obvestijo  policijo  na  št.  113  ali  najbližjo policijsko  postajo.  Prav  tako  naj  pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih  oseb  in  vozil  in  se  jim  njihovo  vedenje ali zadrževanje na določenem  kraju  zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo  ostati  anonimni,  pa  lahko  pokličejo  tudi  na anonimno številko policije 080 1200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine