11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Na območju Jezerskega je včeraj pozno popoldan umrl znani slovenski alpinist

Na območju Jezerskega je včeraj pozno popoldan umrl slovenski alpinist Grega Lačen. Nesreča se je zgodila pri sestopu na Mlinarjevem sedlu proti Zgornji Ravni.

Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je v aktualnih razmerah pod snegom, in po kateri se z aplinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju je s te zelo strme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo. Prenos pokojnika z gore so izvedli reševalci GRS Jezersko, nepoškodovanega soplezalca pa so gorski reševalci peš pospremili v dolino.

Začetek leta v gorah je zelo tragičen. Da je nevarno višje in tudi nižje pa kaže tudi večje število nesreč. Zato znova opozarjamo na veliko previdnost. Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu so najbolj nevarna prečenja pobočij, najpogostejša razloga pa sta zdrs in padec. V aktualnih razmerah se oboje lahko zgodi zelo hitro, dovolj pa je en napačen gib ali en moteč faktor-npr. telefon.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine