21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Na območju celjske policijske uprave lani slabša varnost pri motoristih

Lani se je na območju Policijske uprave (PU) Celje varnost cestnega prometa izboljšala na vseh področjih razen pri voznikih motornih koles. V letu 2017 je namreč na omenjenem območju umrlo šest voznikov motornih koles, medtem ko sta leto prej umrla dva motorista. V zadnjem desetletju pa je največ motoristov umrlo leta 2008, in sicer 10.

 

Kot so sporočili s PU Celje, se letno povprečno polovica vseh prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil, zgodi zaradi neprilagojene hitrosti.

Preostali najpogostejši vzroki so stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilna prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč pa so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles ter predelana motorna kolesa.

Največ prometnih nesreč se je tudi lani zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh, med tednom v popoldanskih urah v prometnih konicah, med vikendi pa med 9. in 21. uro. Lani so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi vozniki enoslednih vozil, stari med 16 in 34 let.

Na PU Celje so poudarili, da je za varno vožnjo motoristov izjemno pomembna vidnost motoristov, opazovanje, predvidevanje in obvezna primerna oprema motoristov.

Opozorili so še, da bodo policisti na območju PU Celje vsakodnevno nadzirali hitrost in stran vožnje, uporabo čelade, tehnično urejenost motornih koles ter njihove morebitne predelave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine