13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Na Nizozemskem pri domnevnih teroristih odkrili material za izdelavo avtomobilov bomb

Nizozemski preiskovalci so danes sporočili, da so našli večje količine snovi za izdelavo bomb, potem ko so v četrtek aretirali sedem moških, osumljenih načrtovanja terorističnega napada. Med drugim so našli 100 kilogramov gnojila, ki se ga lahko uporabi pri avtomobilih bombah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedmerico osumljencev so aretirali v četrtek v mestih Arnhem in Weert. Sumijo jih, da so načrtovali izvedbo večjega terorističnega napada na pomembnem javnem dogodku v državi.

Moški so stari od 21 do 34 let, dostop do njih pa imajo le odvetniki.

Med racijo v četrtek je policija na domovih osumljencev zasegla večjo količino surovin za izdelavo bomb, so danes pojasnili tožilci.

Pred tem so že dlje časa opazovali skupino ljudi, med njimi 34-letnega Nizozemca iraških korenin, ki so ga leta 2017 spoznali za krivega, da je skušal doseči območje, ki ga nadzoruje skrajna Islamska država (IS). Tudi dva druga iz skupine, ki so jo opazovali, sta bila spoznana za krive poskusov potovanja v Irak in Sirijo.

Nizozemski se je uspelo v preteklih letih pretežno izogniti terorističnim napadom, kakršni so pretresli njeni sosedi Nemčijo in Belgijo. A se v zadnjem letu razmere spreminjajo. Med drugim so pred tremi meseci aretirali dva moška, ki so ju sumili pripravljanja napadov v Franciji in na Nizozemskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine