18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Na Koprskem trije prijavljeni primeri nasilja med vrstniki

 

Piše: C. R.

Včeraj   so   policisti   na  območju  Policijske uprave  Koper  obravnavali  tri  primere medvrstniškega nasilja v osnovnih šolah. Vsi postopki še potekajo.

S PU Koper na spletni strani opozarjajo na informacije o nasilju med vrtsniki:
https://policija.si/svetujemo-ozavescamo/policija-za-otroke-najstnike/nasilje-med-vrstniki/kaj-lahko-storis-ce-si-zrtev-nasilja-med-vrstniki

Kaj lahko storiš, če si žrtev medvrstniškega nasilja?

Si žrtev nasilja med vrstniki? Vedeti moraš, da to, kar se ti dogaja, ni tvoja krivda! Tisti, ki je nasilen, ravna narobe. Pravico imaš, da se počutiš varno. Zato ti svetujemo:

  • Ne čakaj in ne pristajaj na nasilje! Takoj spregovori o svojih težavah. Z odlašanjem in trpljenjem ne bo bolje. Ne dopusti, da se nasilje stopnjuje.
  • Z ustrahovanjem in nasiljem se nihče ne more spopasti sam, zato v šoli povej učitelju ali učiteljici, strokovnim delavcem, ravnatelju, sosedom ali komu drugemu, ki mu zaupaš! O tem govori tudi s svojimi prijatelji – morda ima kdo od njih podobno težavo. Tako lahko pomagaš tudi drugim, ki jih ustrahujejo ali izsiljujejo.
  • Povej staršem ali skrbnikom in skupaj stopite do učitelja!
  • Povej in zaupaj policistu!

Pristojne institucije se lahko odzovemo le, če žrtve o dogajanju, ki je zanje ponižujoče ipd., spregovorijo.

Policisti bodo ob prijavi preverili, kaj se je pravzaprav zgodilo in kdo so nasilneži. Nekateri dogodki imajo namreč tudi znake kaznivega dejanja ali prekrška.

Pomembno je, da policist izve vse in da se ga žrtev ne boji.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine