12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Na Hrvaškem preprečili zamenjavo mamil za orožje, namenjeno islamističnim teroristom

Zagrebški preiskovalni sodnik je odredil pripor za državljana ZDA in Nigerije, ki sta v torek z zasebnim letalom iz Malija v Zagreb pripeljala kilogram kokaina. Mamila so bila namenjena za nakup orožja in streliva na Hrvaškem, domnevno za potrebe malijske džihadstične skupine Ansar al Din, ki je povezana z afriško vejo Al Kaide.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sumi, da sta se 56-letni državljan ZDA in 55-letni državljan Nigerije od sredine septembra do konca oktobra povezala z več osebami iz drugih držav zaradi nakupa, prevoza in tihotapljenja kokaina na Hrvaško, s katerim je organizator kriminalne skupine nameraval plačati večjo količino različnega orožja in streliva na Hrvaškem.

Kokain sta nabavila v Afriki in ga skrila v letalo, ki je v lasti podjetja prijetega Američana. Nato sta mamila visoke kakovosti prepeljala iz Malija na zagrebško letališče, je na svoji spletni strani objavil Uskok.

Pred prijetjem dvojice je hrvaška policija v ponedeljek aretirala tudi 54-letnega državljana Kolumbije, ki je “trgovec z mamili, povezan s teroristi”, danes poroča Jutarnji list.

Kot poudarja časnik, je imela ameriška agencija za boj proti mamilom (DEA) več mesecev informacije, da Ansar al Din sodeluje s kolumbijskim mamilarskim kartelom pri nabavi raket zemlja-zrak. Trojico so v Zagrebu prijeli v sodelovanju z ameriškimi preiskovalci. Kolumbijskega državljana bodo izročili ZDA, ameriškemu in nigerijskemu državljanu pa bodo sodili na Hrvaškem, napoveduje zagrebški časnik.

Zasežena droga je bila samo vzorec mamil, ki bi jih uporabili pri nakupu protiletalskih raket, brzostrelk, streliva in druge vojaške opreme, navaja. Orožje je bilo namenjeno malijski džihadistični skupini Ansar al Din (Varuhi vere), ki je na ameriškem seznamu terorističnih skupin.

Časnik dodaja, da so teroristične skupine iz zahodne Afrike v “interesni zakonski zvezi” z mamilarskimi karteli iz Južne Amerike glede na to, da ena od tihotapskih poti mamil vodi v Evropo preko območij v zahodni Afriki, ki jih nadzirajo teroristične skupine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine