19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Na Goriškem prava drama: moški grozil z avtomatsko puško, nato storil samomor!

Piše: C. R. 

Včeraj,  26.  oktobra  2022,  v zgodnjih večernih urah je prišlo do uporabe strelnega  orožja  v  okolici  Nove  Gorice, pri čemer je ena oseba storila samomor.

Na  klic  občana  na  interventno  številko policije 113, ki je po telefonu grozil, da bo uporabil strelno orožje, je policija intervenirala.

Na  kraj  dejanja je bila napotena policijska patrulja, ki je ob prihodu na kraj  dogodka ugotovila, in v kontaktu z 61-letnim moškim tudi potrdila, da ima  moški  v  rokah  avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik. Policijska  patrulja  je  zavarovala  kraj  in  o  tem obvestila Operativno komunikacijski  center,  ki je na kraj poslal še več policijskih patrulj za zavarovanje in obravnavo dogodka.

Policisti,  ki  so  bili  na kraju, so obveščali stanovalce večstanovanjske stavbe  in  jih  pozivali k samozaščitnemu ravnanju. Med zavarovanjem kraja dogodka  je eden od policistov opazil občana, ki je v temi sedel na balkonu in  imel  pri sebi orožje. Policisti so moškega pozivali naj orožje odloži, na  kar  se  moški  ni odzval, v nekem trenutku pa je sprožil orožje. En od policistov  je  potem  v  smeri  streljanja  sprožil dva strela iz službene pištole.  Ker  je  oseba  na  balkonu  obmirovala,  so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelnim orožjem vzel življenje.

Policisti  so  kraj  dejanja  zavarovali do prihoda pristojnih služb, ki so prevzele obravnavo varnostnega dogodka.

Ogled  kraja  dogodka  je prevzela preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi  Gorici,  o  varnostnem dogodku je bilo obveščeno tudi Okrožno državno tožilstvo  v  Novi  Gorici. Preiskovalnemu sodniku pri ogledu, ki še traja, nudijo   pomoč   kriminalisti  in  kriminalistični  tehniki  PU  Ljubljana, kriminalist  Uprave  kriminalistične  policije  in strokovnjak Nacionalnega forenzičnega  laboratorija.  Ogleda  se  je udeležil tudi strokovnjak sodne medicine  iz  Inštituta  za sodno medicino Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani.

Kriminalisti  pri  obravnavi  dogodka  preverjajo  okoliščine suma storitve preprečitve  uradnega  dejanja  ali  maščevanja  uradni osebi,  saj  je  oseba z neposredno grožnjo, da bo uporabila silo,  poskušala  preprečiti  policistom, da bi opravili uradno dejanje, in
nedovoljene  proizvodnje  in prometa z orožjem ali eksploziva, saj  je  oseba  imela  v  posesti  vojaško orožje in
strelivo,  ki  je  po  zakonu  o orožju prepovedano orožje in ga posameznik protipravno ne sme pridobiti.

V.  d. generalnega direktorja policije je takoj po seznanitvi z dogodkom, v katerem  je  policist uporabil strelno orožje, v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije, imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka in podala oceno, ali je bilo prisilno sredstvo (strelno orožje) uporabljeno zakonito in strokovno.

Policisti   in   kriminalisti   nadaljujejo  z  zbiranjem  obvestil  zaradi razjasnitve   vseh  okoliščin  varnostnega  dogodka.  Preiskovalna  sodnica Okrožnega  sodišča  v  Novi  Gorici  je  odredila  sodno  obdukcijo,  ki bo opravljena  na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani,  policisti  pa tudi ugotavljajo, kako je oseba pridobila strelno orožje in strelivo, katerega posest o Zakonu o orožju ni dovoljena.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine