12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Na gorenjski avtocesti ponovno vožnja v napačno smer

Gorenjski policisti so včeraj preverjali prijavo o vožnji v napačno smer po avtocesti. Voznik je v napačno smer zapeljal s počivališča Hrušica, odpeljal pa se je proti Lipcam. V interventnih aktivnostih policije so sodelovali tudi Darsovi nadzorniki, ki so vozilo ustavili na prehitevalnem pasu in ga varno odstranili na bližnjo SOS nišo, kjer so ga v postopek prevzeli prometni policisti.

Voznik je v napačno smer vozil približno 1 km, v tem času se je srečal z okoli 15 vozniki, uporabljal je prehitevalni pas, za dejanje pa bo kazensko ovaden zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja nevarne vožnje iz malomarnosti. Vozniku so policisti včeraj tudi odvzeli vozniško dovoljenje in ga izločili iz prometa.

Za dejanje se voznik kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Vozniki pri vožnji v napačno smer praviloma uporabljajo prehitevalni pas, ki na običajni dvosmerni cesti pomeni pravilno vožnjo. Zato naj se prehitevalni pas uporablja samo za potrebe previdnega prehitevanja, potem pa naj se vozniki vrnejo nazaj na vozni pas. Sicer pa je tako kot na ostalih cestah, tudi na avtocestah ves čas treba spremljati dogajanje pred seboj in upoštevati, da zaradi hudih napak voznikov lahko pride tudi do takih situacij, kot je vožnja v napačno smer.

Kako ukrepati pri vožnji v napačno smer:
– ob pridobitvi informacije se takoj premakni iz prehitevalnega na vozni pas in zmanjšaj hitrost;
– zapusti avtocesto ali se umakni na prvo počivališče;
– ko opaziš vozilo, ki pelje nasproti, zapelji na odstavni pas, pazi na vozila za sabo, prižgi vse štiri smernike, voznika pa s svetlobnimi znaki in trobljenjem opozarjaj na napako;
– ne zapelji pred voznika, ki pelje napačno, ker s tem tvegaš hujše trčenje;
– dogodek takoj prijavi na 113!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine