10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Na Gorenjskem zaradi hudega vetra izredne razmere, po zraku frčijo deli strehe!

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je  danes  od 10. do 18. ure zaradi  posledic močnega vetra sprejel večje število nujnih klicev za okoli 45 interventnih dogodkov. Še več dogodkov so obravnavali gasilci na območju Mestne  občine  Kranj,  kjer  so  bile  po  do  sedaj  preglednaih podatkih intervencije  tudi  najbolj  številčne. Največ klicev se navezuje na podrta drevesa  čez  cesto,  odkrivanje  streh,  odnašanje  reklamnih  panojev ter poškodovanje prometne signalizacije, vozil in streh objektov, so sporočili iz policije.

V enem primeru je veter dvignil vrtno lopo, ki jo je odneslo v vozilo, v še enem primeru pa se je drevo podrlo na daljnovod in čez železniško progo. V  manjšem  številu so se zaradi vetra zgodile manjše prometne nesreče, več pa  je  bilo  primerov,  ko  je  zaradi  podrtega  drevja  nastala škoda na parkiranih vozilih. Poškodovanih je preko 30 vozil, največ na Golniku, kjer je  podrto drevje po prvih podatkih poškodovalo okoli 10 vozil. Enako okoli 10  vozil  je  zaradi  odpadanja  materiala  s  strehe poškodovanih tudi na parkirišču  pri  trgovskem centru na Planini v Kranju. Še 7 vozil so podrta drevesa poškodovala na enem od parkirišč na Brniku.

Na  Kidričevi  cesti  v  Kranju  je  veter  odkril večjo površino strehe na gimnaziji,  na  trgovskem  centru na Planini v Kranju pa so s strehe začeli odpadati kovinske plošče. Evakuacija je bila potrebna za ta in še druga dva večja  objekta  v Kranju, in sicer za dijaški dom ter sosednjo fakulteto na Zlatem Polju.

Zaradi  podrtega drevja so bile zaprte tudi številke ceste. Aktualne zapore so  še  na  cesti  Šenčur  –  Britof, Škofjeloška cesta pri tovarni Sava in dovozne  ceste  do  Planeta  Tuš  v  Kranju. Avtocesta je trenutno normalno prevozna.

Na  cestah  je  veliko  listja in vej. Vozniki zmanjšajte hitrost in bodite pozorni ter zelo previdni, opozarjajo gorenjski policisti.

Po do sedaj preverjenih podatkih ni bil nihče telesno poškodovan.

Kdor  nima  nujnih opravkov, naj do umiritve razmer ostane doma, na varnem. Zadrževanje  na  prostem  je  nevarno,  saj  še vedno lahko pride do novega podiranja  drevja. Ljudi pozivamo še, naj ne hodijo na mesta intervencij in naj  se  izogibajo  vsakršnim  ravnanjem,  ki  lahko ogroža njih ali druge. Opozorila naj ljudje vzamejo resno.

Zaradi  velikega  števila dogodkov se prve opravljajo najbolj nujne naloge. Kdor  je  klical  na  interventno številko 113 in prijava ni bila nujna, jo bodo policisti obravnavali kasneje, so še sporočili iz kranjske policijske uprave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine