10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Na Gorenjskem so imeli policisti in gorski reševalci polne roke dela; priporočila policije

Gorenjski  Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

 

   –           17 obvestila o prometnih nesrečah – v sedmih gre za telesne poškodbe;

   –           7 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju;

   –           s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina in vlom.

   –           Na Komarči so policisti gorske policijske enote obravnavali smrtno nesrečo planinke – o dogodku smo vas obveščali že včeraj.

   –           V Tržiču je bil obravnavan požar v zasebnem prostoru na električni napravi brez tuje krivde. Nastala je materialna škoda.

   –           Predvidoma bo s 1. julijem (ponedeljek) spremenjen prometni režim na krožišču  Primskovo.  Postavljena  bo zapora proti Britofu. Promet bo preusmerjen  preko  uvoza mimo Mercator centra, križišča s Cesto Jaka Platiše  ter  križišča  z Ulico Janka Puclja in Mirka Vadnova. V času zapore  bo  promet  iz  smeri  Britofa potekal mimo avtohiše Vrtač in Mercator centra.

   –           Opozarjamo na previdnost v gorah in ustrezna ravnanja planincev.

   –           Kolesarji  in  motoristi,  previdno  v  prometu.  Bodite  zaščiteni. Predvidevajte.   Kot   najbolj   kritični  dejavniki  se  pri  obojih največkrat   pojavljajo   prehitra   vožnja,  varnostna  razdalja  in nepravilna  stran  vožnje,  kot  razlog  na  strani drugih voznikov v odnosu do njih, pa izsiljevanje prednosti.

   –           Opozarjamo na skrb za svojo lastnino tako doma, kot na javnih krajih. Lastniki  poskrbite za svoje nepremičnine. V vozilih, na obalah jezer ali kje drugje ne puščajte denarja in vrednih stvari.

   –           Radovljica  bo  v  nedeljo  gostila  državno  prvenstvo  v  cestnem kolesarstvu. Izvajale se bodo mobilne zapore, promet pa bo oviran med 10  in  12. uro ter med 14.30 in 18. uro. V času tekmovanja bo promet lahko  potekal  samo  v  smeri dirke kolesarjev. Več podatkov s traso tekmovanja https://kolesarskiklub.bled.si/novice/

Promet.  Med večjim številom prometnih nesreč so gorenjski policisti včeraj obravnavali sedem nesreč s telesnimi poškodbami. V štirih primerih je podan sum na lažje poškodbe pri udeležencih, v treh pa na hujše.

V  Mojstrani  sta dve vozili trčili zaradi neustrezne varnostne razdalje, v Kranjski Gori je kolesar padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa, na Jezerskem se je voznik z osebnim avtomobilom zaradi vožnje preblizu roba ceste  prevrnil  na  streho,  na Bledu pa je s skuterja zaradi okvare padla potnica. Ti udeleženci so bili v nesrečah lažje poškodovani.

Težje  poškodbe  pa  so  utrpeli  udeleženci v nesrečah v Bitnjah, kjer sta vozili  trčili  zaradi  izsiljevanja  prednosti, na glavni cesti Podtabor – Tržič  je pri Zvirčah v drevo trčil voznik osebnega avtomobila, v Račevi pa sta   dva   osebna   avtomobila  trčila  zaradi  nepravilne  strani  vožnje povzročitelja nesreče.

Vikend  bo  prometno  zelo  obremenjen, več prometnih udeležencev pa pomeni tudi  večje  tveganje  za  nesreče. Najbolj jim bodo izpostavljeni predvsem motoristi  in  kolesarji,  ki  naj  zato  zelo  pazijo  in naj se tudi sami izogibajo dejavnikom ter manevrom, ki so razlog za nesreče.

Vsiljivo beračenje. Kranjski policisti so včeraj opoldan na podlagi prijave obravnavali  primer  vsiljivega  beračenja tujca, ki mu je bila zaradi tega prekrška  in  neupoštevanja  ukrepov  varnostnika  izrečena globa. Tujec je globo poravnal.

Kriminaliteta (po policijskih postajah).

Radovljica:

   –           Na Železniški postaji v Podnartu je bilo odtujeno kolo. Zaklenjeno je bilo z jeklenico.

Bled:

   –           Na  parkirišču  za  slap Grmečica v Nomenju sta bila obravnavana dva vloma v vozili. Obakrat z naviranjem vrat. Odtujena je bila gotovina. Na  istem  mestu  so  bili  v zadnjih nekaj dneh obravnavali še trije vlomi v vozila, od tega enkrat v osebni avtomobil in dvakrat v kombi. Tudi  v  teh  primerih  je  bila  odtujena  samo  gotovina. Lastnikom svetujemo,  naj  v  vozilih  ne puščajo denarja, torbic, telefonov in drugih   vrednih   stvari,   parkirajo  pa  naj  na  bolj  obljudenih parkiriščih.

Škofja Loka:

   –           V Gorenji vasi je bil obravnavan vlom v stanovanjsko hišo. Otujen je bil denar in zlatnina.

Preventiva  vlomi  in  tatvine.  Prejšnji vikend so gorenjski policisti med preventivnimi obhodi preverjali, kako lastniki skrbijo za svoje premoženje. Ugotovili  so večje število primerov, ko lastniki niso ravnali samozaščitno in so jim pustili obvestila. Pomanjkljivosti  so  bile  ugotovljene  predvsem  na parkiranih vozilih. Na vidnih  mestih  so  bile  puščene  vredne stvari, v več primerih pa so bila odprta  tudi  okna.  Problematična  znajo  biti  izhodišča  za  gore,  manj obljudena  parkirišča v turističnih krajih in čas prireditev. Smo tudi že v obdobju,  ko  so  ljudje  že  bolj  odsotni  in  bo večja možnost za vlome. Najboljša  preventiva so dobri medsosedski odnosi, ki v določeni meri lahko zelo  dobro  nadomestijo  tehnično varovanje doma, ne morejo pa nadomestiti samozaščitnih   ukrepov,   kot   so   zapiranje   oken,   zaklepanje  vrat, pospravljenje  vrednih stvari z vidnih mest in podobno. Za najvišjo stopnjo zaščite  doma  naj lastniki ravnajo samozaščitno, najbolje, če seveda imajo to  možnost,  v  kombinaciji  s  tehničnimi  in mehanskimi varovali, kot so protivlomna  vrata  in  okna,  alarmi,  zagozde,  senzorske luči, časovnimi stikali in podobno.

Sume  kaznivih  dejanj  prosimo  čim prej sporočite policiji na interventno številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine