4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Na Dolenjskem odredili preizkus alkoholiziranosti kar 480 voznikom

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so intervenirali v 67-ih nujnih primerih  in  na  številko  113  prejeli 204 klice. Obravnavali so prometno nesrečo  z lažjimi telesnimi poškodbami in osem prometnih nesreč, v katerih je  nastala  premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih   predpisov,   ki  nista  imela  veljavnih  vozniških  dovoljenj.

 

Posredovali  so  zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in  v  zasebnih  prostorih.  S  področja  kriminalitete so obravnavali sume kaznivih  dejanj  vloma in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb,  sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitega prehoda državne meje.

Prometna varnost

V naselju 111 km/h in pod vplivom alkohola

Policisti Policijske postaje Črnomelj so 27. 3. opravljali kontrolo prometa in  izvajali  meritve hitrosti. V naselju Dragatuš, kjer je hitrost omejena na  50  km/h  so  vozniku osebnega avtomobila Audi SQ5 izmerili hitrost 111 km/h.  Kršitelja  so ustavili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili  preizkus.  V  litru  izdihanega  zraka  je  imel  0,42 miligramov alkohola  (0,87  g/kg). Voznika, ki je z neodgovorno vožnjo ogrožal sebe in druge  udeležence so izločili iz prometa. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in  na  sodišče  naslovili  obdolžilni  predlog.  Zakon o pravilih cestnega prometa  določa,  da se voznik, ki prekorači dovoljeno hitrost v naselju za več  kot  50  km/h, kaznuje z globo 1200 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Pijan in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Trebanjski  policisti  so v popoldanskih urah med kontrolo prometa ustavili 26-letnega  voznika  osebnega  avtomobila Volkswagen polo. Med postopkom so ugotovili,  da  kršitelj  nima  veljavnega vozniškega dovoljenja, saj se mu zaradi  hujših  kršitev  izvršuje  ukrep  prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.  Vozil  je poškodovan avtomobil, v litru izdihanega zraka pa je imel  1,65  miligramov  alkohola  (3,4  g/kg). Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Tudi minuli konec tedna zaznamovali neodgovorni vozniki

Policisti  PU  Novo  mesto  so  minulo  soboto  in nedeljo na Dolenjskem, v Posavju  in  Beli  krajini  izvajali  kontrolo prometa in ugotovili kar 378 kršitev  cestno prometnih predpisov voznikov motornih vozil. Ob preverjanju psihofizičnega  stanja so odredili preizkus alkoholiziranosti 480 voznikom.

33  voznikov  (15.8%)  je  vozilo  pod vplivom alkohola, največja izmerjena koncentracija  je  bila 2,3 grama alkohola na kilogram krvi. Med izvajanjem meritev  hitrosti  so ugotovili 150 prekoračitev dovoljene hitrosti, večino od  teh  v  naseljih,  kjer  so posledice lahko najbolj ogrožajoče za druge udeležence  v  prometu.  Ustavili  so  še  deset voznikov, za katere so med postopkom  ugotovili,  da  nimajo  veljavnega  vozniškega dovoljenja. V teh primerih gre največkrat za voznike, ki se jim zaradi hujših kršitev s sodno odločitvijo  izvršuje začasna prepoved vožnje motornih vozil ali prenehanje veljavnega  vozniškega  dovoljenja.  Vsem  so  vozila zasegli in o kršitvah seznanili  sodišče.  V  Brežicah  pa  so pridržali voznico, ki je v naselju vozila  86  km/h,  v  litru  izdihanega  zraka  pa je imela 0,68 miligramov alkohola (1,41 g/kg).

V zadnjih šestih letih je na našem območju v 67 prometnih nesrečah umrlo 73 ljudi.  Me  preiskavami  nesreč  smo  ugotovili,  da  je bila neprilagojena hitrost vzrok za več kot polovico teh nesreč, več kot tretjina voznikov, ki so povzročili smrtne prometne nesreče, pa je bila pod vplivom alkohola.

Varnostne  razmere nam narekujejo poostreno delo in izločanje iz prometa in dosledno  ukrepanje  zoper  tiste  voznike,  ki  s svojim ravnanjem najbolj ogrožajo  druge  udeležence  v  prometu. Policisti vse udeležence v cestnem prometu  pozivamo  k  odgovornemu  ravnanju.  Če bomo skupaj dosegli, da na cesti ne bo pijanih voznikov, da bodo vozniki upoštevali omejitve hitrosti, ki niso same sebi namen, da se bodo vozniki in potniki med vožnjo pripeli z

varnostnim   pasom  zaradi  svoje  varnosti  in  ne  zaradi  policistov  in

upoštevali  ostale  cestnoprometne  predpise,  smo  prepričani, da na naših cestah  ne  bo  hudih prometnih nesreč in smrtnih žrtev. To pa je tudi eden naših ključnih ciljev.

V nesreči udeležena tri vozila

27. 3. nekaj  po 7. uri so bili trebanjski policisti obveščeni o prometni nesreči  med  Trebnjem  in Ponikvami. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo  povzročil  39-letni  voznik  osebnega  avtomobila,  ki  je  zaradi prekratke  varnostne  razdalje trčil v avtomobil, ki ga je pred njim vozila 32-letna voznica. V avtomobil 39-letnega voznika pa je po trčenju prav tako zaradi  neprimerne  varnostne razdalje trčila druga 32-letna voznica, ki je peljala  za  njim.  Vsi  trije  udeleženci  so  se v prometni nesreči lažje poškodovali.  Policisti  bodo  zaradi  kršitev  cestno  prometnih predpisov povzročiteljema izdali plačilni nalog.

Kriminaliteta

Ukraden avtomobil

V noči na 28. 3. je v Griču pri Dobličah nekdo z dvorišča stanovanjske hiše odtujil  osebni  avtomobil  Volkswagen  golf,  letnik  2000,  rdeče  barve, registrskih  številk  NMA5-072.  Oškodovanec  je  kontaktne ključe pustil v predalu vozila.

Vlom v vozilo

V  Gornjem  Lenartu  je  v  noči  na  28.  3.  neznanec  vlomil v parkirano kombinirano  vozilo  in  odtujil  rezilko  za beton. Škode je za okoli 1000 evrov.

Mejne zadeve in tujci

Nezakoniti prehodi državne meje in poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Dobova so na vstopu v Slovenijo med kontrolo tovornega vlaka, na  podvozju lokomotive našli skritega državljana Alžirije, ki se je skušal izogniti  mejni  kontroli  in  nezakonito  vstopiti  v  Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Črnomaljski  policisti  so  med opravljanjem nalog varovanja državne meje v bližini  Preloke  izsledili  in  prijeli  dva  državljana  Alžirije, ki sta nezakonito  prestopila  državno  mejo.  Policijski  postopki  s  tujcema še potekajo.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine