18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Možnost požarov je zelo velika

Piše: C. R.

Včeraj so bili v šestih primerih obveščeni o požarih v naravnem okolju, kjer je večinoma gorela podrast in sicer na območju Kočevja, Kamnika in Šiške. V Kočevju se je v enem primeru požar razširil še na skladišče lesa in je nastalo za okoli 500 eur škode. V vseh primerih policisti še zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodkov, v treh pa zbirajo obvestila tudi zaradi sumov kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

V Spodnjih Grušovljah je zagorelo na hmeljišču. Materialna škoda ni nastala.V Marija Reki je zagorelo v gozdu. Do požara je najverjetneje prišlo, ker se je zaradi močnega vetra podrlo drevo, ki je padlo na električne vodnike. Podatkov o višini škode še nimamo.V Radljah ob Dravi pa je okoli pol petih zjutraj zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Ogled kraja bomo opravili danes.
Ponovno poudarjamo, da je v Republiki Sloveniji je razglašena velika požarna ogroženost, zato vse opozarjamo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.Kaj storimo, ko v naravi zagori?Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru takoj obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112, pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče. Ob klicu povemo: kdo kliče; kje gori; kaj gori; kdaj se je začel požar; kakšen je obseg požara; kakšna pomoč je potrebna ali so ogroženi ljudje in živali.

Vir: Policija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine