15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Moravški župan Balažic zaradi onesnaženja Moravške doline napoveduje ovadbe

Župan Občine Moravče Milan Balažic zaradi onesnaženja Moravške doline napoveduje ovadbe proti vodstvu podjetja Termit ter nekdanjemu vodstvu moravške občine. Pred zbranimi krajani Moravč je ponovil tudi zahtevo po odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Termitu ter napovedal, da bo občina zaradi povzročene škode zahtevala odškodnino.

 

Več kot 100 prebivalcev Moravč se je danes v prostorih moravškega kulturnega doma zbralo na okrogli mizi, na kateri so jim predstavniki Ljudske iniciative Moravče in Balažic predstavili nedavno objavljene rezultate analize vode in tal na območju odkopa kremenčevega peska Drtija, kjer deluje podjetje Termit. Balažic je poudaril, da je zaradi delovanja Termita ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Povedal je tudi, da je Termit že vložil ovadbi proti občini in njemu osebno, in sicer zaradi blatenja dobrega imena podjetja. Zavrnil je navedbe podjetja v zadnjih dneh, češ da so rezultati analize nekredibilni, da gre za konstrukt in podobno. “Podjetje Termit ima res vsa dovoljenja za svoje delovanje. A vprašati se moramo, v kakšni državi živimo … ki daje dovoljenja za tako dejavnost,” je bil kritičen.

Balažic je znova zatrdil, da bodo Moravčani v prihodnje sodelovali z ministrstvom za okolje in prostor in zahtevali temeljito sanacijo, ki jo bo moralo plačati podjetje. Še naprej se zavzemajo za to, da se Termitu odvzame okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov in da se podjetje osredotoči na svojo osnovno dejavnost. “Kamionov smrti na cesti ni več in hočemo, da tako tudi ostane,” je poudaril.

Napovedal je ovadbe proti vodstvu Termita in nekdanjemu vodstvu občine. Glede morebitnih ovadb proti inšpektorjem, ki so v zadnjih letih ugotavljali, da se v Moravški dolini ne dogaja nič spornega, pa bodo počakali na rezultate izrednega nadzora, ki ga je že uvedel minister za okolje Simon Zajc.

Bodo pa zaradi hudega onesnaženja okolja v občini zahtevali okoljsko odškodnino, kot je po navedbah Balažica običajno v podobnih primerih v tujini. Če svojega ne bodo dosegli, so pripravljeni tudi tožiti državo pred evropskimi sodišči.

Predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar je poudaril, da Moravška dolina ne more več sprejemati odpadkov. “Absolutno naj se neha voziti material v našo dolino. O tem ne mislimo niti več razpravljati,” je bil jasen. Dodal je, da so Moravčani svoj “dolg do razvoja nacionalne družbe” izpolnili.

Kočar se zaveda, da bo večina že vgrajenega materiala v Moravški dolini ostala. V iniciativi pa med drugim vztrajajo, da se poišče in odkoplje sode z nevarnimi snovmi, za katere so priče jasno povedale, da so zakopani na območju Drtije. Prav tako zahtevajo takšno sanacijo, ki bo preprečila nadaljnje uhajanje nevarnih snovi v okolje, vključno z zajetjem izcednih voda in ukrepi za preprečevanje dvigovanja nevarnega prahu.

Balažic je pozdravil tudi analizo vira pitne vode Ples, ki je danes pokazala, da pitna voda Moravčanov ni onesnažena. A ta ugotovitev je po njegovem mnenju zavajajoča. “Odvzet je bil le en vzorec na enem viru. Imamo jih še šest,” je opozoril in spomnil tudi na prejšnje analize, ki so pokazale na tvorbo mikronukleusov v eritrocitih rib v potokih Stražica in Drtijščica.

Nenazadnje pa je bil Balažic kritičen tudi do predsednika vlade Marjana Šarca in predsednika republike Boruta Pahorja, ki se glede problema Moravčanov še nista izjasnila. “Kje sta?” se je vprašal.

Balažic je tudi priznal, da Termit zagotavlja številna delovna mesta. “A to so umazana delovna mesta. In dokler bomo podpirali ta, v Moravče ne bomo nikoli dobili čistih delovnih mest,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine