7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Mnogi ne upoštevajo prepovedi kurjenja v naravi – v zadnjih dneh na Primorskem serija požarov

V četrtek, 16.  aprila  ob 12.41 uri so bili goriški policisti obveščeni, da je zagorelo v gozdu med Grgarjem in zaselkom Zagorje (Mestna občina Nova Gorica). Kasneje so  požar  dokončno pogasili gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica. Policisti  PP  Nova  Gorica so na kraju ugotovili, da je pogorelo približno 800  kvadratnih  metrov podrasti in grmičevja, prav tako je v požar zgorela lovska  preža.  Glede  na  zbrana obvestila in pregledu terena je bil vzrok požara samovžig, materialna škoda ni nastala.

Policisti  OKC PU Nova Gorica so bili isti dan ob 12.09 uri, s strani Regijskega centra za obveščanje obveščeni o požaru med Opatjim selom in  Kostanjevico  na Krasu (Občina Miren – Kostanjevica). Na kraj so bili s strani  pristojne  službe  napoteni gasilci PGD Kostanjevica na Krasu in JZ GRD  Nova  Gorica,  ki so v bližini vasi Opatje selo dokončno pogasili suho travo  in  grmičevje  na približno 150 kvadratnih metrov površine. V požaru materialna škoda ni nastala, vzrok požara pa je bil najverjetneje pepel, ki ga je nekdo stresel na tla.

Samo nekaj ur kasneje, ob 17.59 uri, so bili policisti obveščeni o požaru v sadovnjaku v  naselju  Vogrsko  (Občine  Renče-Vogrsko).  Poleg policistov so na kraju posredovali  tudi  gasilci  JZ  GRD Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko, ki so pogasili zaraščen predel ob vinogradu. Na kraju je bilo ugotovljeno, da sta občana  kurila odpadne veje, pri tem pa jima je ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na sosedovo brežino. Materialna škoda zaradi požara ni nastala. Policisti  PP  Nova  Gorica so občanki zaradi kršitve Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju izdali plačilni nalog.

O požaru sicer poročajo tudi z Dolenjske. V  noči  na 17. 4. so bili policisti obveščeni o požaru lesenega objekta na Tržiški  ulici  v  Novem  mestu.  Požar  so  gasilci  omejili  in pogasili, policisti  pa  nadaljujejo  s preiskavo in ugotavljanjem vzroka za nastanek požara.

“Ponovno  opozarjamo  vse občane, naj se držijo prepovedi kurjenja v naravi. Policisti in gasilci so poleg medicinskega osebja med najbolj obremenjenimi službami  na  področju  preprečevanja  širjenja  epidemije.  Z neodgovornim ravnanjem  tako po nepotrebnem dodatno obremenjujete interventne službe! Od 20.  marca  2020  je bila s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje  razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo,” opozarjajo s policije.

Z  dnem  razglasitve  velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja  in  odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo  požar,  prepovedano  tudi  kuriti,  kuriti kresove, požigati na območjih  ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete,  naprave  ali  izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni   organi  bodo  v  času  razglašene  velike  požarne  ogroženosti naravnega  okolja  izvajali  poostren  nadzor.

Gasilci  in  policisti  sodijo  med  poklice,  ki  so  zelo  obremenjeni  s preprečevanjem  širjenja  korona virusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi  čim  več  gasilcev  in  policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe  morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse, da ne kurite v naravi!

Zadnje novice

Sorodne vsebine