26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Mladoletna voznika mopedov bežala pred policijo

Na širšem območju Kopra sta se v sredo zvečer skoraj sočasno zgodili prometni nesreči, v kateri sta bila udeležena mladoletna voznika mopedov, ki sta bežala pred policijo. V enem primeru so mladeniča zaradi lažjih poškodb odpeljali v bolnišnico. Policija ugotavlja veliko število prekrškov, ki jih zagrešijo vozniki mopedov.

 

Prva nesreča se je zgodila nekaj po 21. uri pri Pobegih, kjer sta padla mladoletna motorist in njegov sopotnik, ki sta bežala pred policistom motoristom, ko ju je poskušal ustaviti. Mladeniča sta jo odnesla z manjšimi odrgninami, so pa policisti v postopku ugotovili, da je 16-letni voznik iz Portoroža vozil neregistriran moped znamke gilera, ki je bil ukraden v Italiji, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Vozniku sledi obdolžilni predlog zaradi neupoštevanja znakov policista, vožnje po levi strani, vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja in vožnje neregistriranega vozila. Policija je moped zasegla, po zaključenih postopkih sledi še kazenska ovadba.

Le nekaj minut kasneje je pri Dekanih prav tako padel voznik skuterja, ki je bežal pred policisti in ni upošteval znakov za ustavljanje. 15-letnik je pri neprevidni in neprilagojeni vožnji izgubil nadzor nad vozilom in padel na bok, zatem pa preko levega roba vozišča zdrsnil z vozišča ter trčil v oljko. Pri padcu se je lažje poškodoval, tako da so ga odpeljali v bolnišnico.

Voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu vozilo zasegli, odredili so mu tudi strokovni pregled na prisotnost mamil. Tudi zanj bodo podali obdolžilni predlog.

Na koprski policijski upravi na splošno ugotavljajo, da je veliko predelanih mopedov, zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da vozniki vozijo enosledna vozila pod vplivom alkohola in ne upoštevajo množice drugih predpisov.

Policisti prometne policije Koper so v sodelovanju s policisti Policijske postaje Koper in vodniki službenih psov v sredo izvedli poostren nadzor nad vozniki enoslednih vozil, ki že nekaj časa kršijo cestno prometne predpise v mestnem jedru Kopra in na vpadnicah v mesto. V nadzoru so zasegli skupno šest mopedov, zoper voznike pa sledijo obdolžilni predlogi na pristojno sodišče za prekrške.

Poleg omenjenih primerov, ko sta voznika kljub znakom policistov nadaljevala z vožnjo, so policisti štirim voznikom napisali plačilni nalog, ker med vožnjo niso uporabljali varnostne čelade, enemu, ker je vozil čez polno črto. Pri enemu vozniku so ugotovili, da uporablja tablice, ki ne pripadajo vozilu.

Dva voznika sta vozila moped, ki ni bil registriran, dva sta vozila moped z neveljavnim prometnim dovoljenjem, enemu vozniku pa so napisali plačilni nalog, ker moped ni bil tehnično brezhiben in mu odvzeli registrsko tablico. Za nameček so trije vozniki mopedov vozili pod vplivom alkohola.

Policija vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetuje, naj bodo izjemno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti. To velja še zlasti spomladi, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine