15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Mineva 12 let od grozljive nesreče na Blanci, ki je vzela tudi življenje tedanjega sevniškega župana

Danes mineva 12 let od najhujše nesreče na vodi v državi, ki se je zgodila pri spustu preko prelivnih polj hidroelektrarne (HE) Arto-Blanca. To so takrat še gradili in pripravljali na zajezitev njene vodne akumulacije. Spusta, ki ga je organiziral takratni sevniški župan in poslanec SLS Kristijan Janc, se je udeležilo 31 ljudi, 13 jih je tragično preminulo.

 

Namen spusta je bil še zadnjič ogledati si Savo, preden jo ujamejo v pregrado Hidroelektrarne Blanca in se družiti s sodelujočimi pri gradnji elektrarne. Dejanje bi imelo simbolni pomen. Tako je Kristjan Jarc v vabilu 26. junija 2008 zapisal povabilo, da se še zadnjič, predno Savo ujamejo v pregrado, spustijo po njenem naravnem toku od železniškega mostu v Šmarju do Brestanice s čolni.

Na Savo so se v četrtek, 3. julija 2008, ob 16. uri, ob spremstvu izkušenih raftarjev in pod nadzorom gasilcev podali v štirih kanujih. V treh s sedmimi in v enem s šestimi ljudmi ter z gasilskim spremljevalnim čolnom, v katerem so bile štiri osebe.

Načrtovali so približno 15-kilometrski spust, preveslali naj bi jo v dveh in pol do treh urah. Peljali naj bi se mimo hidroelektrarne Blanca, ki je bila uradno še vedno gradbišče. Na slednjem pa so v ponedeljek, prej, kot je bilo sprva načrtovano, minirali zaščitni zid, ki je gradbišče varoval pred vdorom vode. Tako so reko iz struge preusmerili čez jez in prelivna polja. Pot po naravni strugi reke Save tako ni bila več mogoča. Ne glede na to so udeleženci želeli izpeljati svoj načrt. Predstavniki sevniške občine so se celo oglasili v podjetju Hidroelektrarne na spodnji Savi (JESS), kjer so jim spust čez prelivna polja blanške hidroelektrarne odločno odsvetovali.

Kanuja je potegnilo v sifon

Kljub temu sta dve čolnarski posadki v nasprotju z dogovorom, da se ustavijo pred blanško elektrarno in jo obhodijo po brežini, zaveslali po prelivnih poljih. Sledila je nesreča. Kanuja s potniki je potegnilo v sifon, enega od kanujev je pretrgalo na pol. Od 31 udeležencev jih je 13 tragično preminulo. Med žrtvami je bil tudi župan Janc, njegova žena je preživela. Poleg Kristijana Janca so umrli še: Marjan Kogovšek, predsednik Krajevne skupnosti Boštanj in občinski svetnik občine Sevnica, Mihael Metelko, predsednik Krajevne skupnosti Studenec, Vladimir Ribič, vodja tehnične službe v podjetju Infra, Mitja Špilek, spremljevalec – krmar, Janko Zemlja, samostojni podjetnik in pogodbeni sodelavec podjetja Infra (nadzornik za tehnična dela), Vojka Alif, referentka za pripravo dela v podjetju Infra, Rudolf Dobnik, podžupan Občine Sevnica in občinski svetnik, Mateja Konajzler, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje Hidroelektrarne Blanca, Bojan Lipovšek, direktor Komunale Sevnica in predsednik Krajevne skupnosti Sevnica, Aleš Logar, vojak in spremljevalec – krmar, Bogoslav Peklar, predsednik Krajevne skupnosti Blanca in Branko Safič, predsednik Ribiške družine Marok Sevnica.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine