14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Med vikendom je potekal poostren nadzor cestnega prometa na Severnem Primorskem

Policisti  PU  Nova  Gorica  so  v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor  prometa Generalne policijske uprave tudi zadnji “sončni” vikend oz. v soboto, 4. julija in v nedeljo, 5. julija 2020, poostrili nadzor cestnega prometa  na  Severnem  Primorskem.  Poostren  nadzor  je potekal na glavnih cestnih  relacijah  v  okolici  Nove  Gorice  in  Vipavske  doline, poseben poudarek  pa  je  bil  zaradi  pričakovanega  povečanega  prometa  voznikov motornih koles, namenjen območju Zgornjega Posočja in Keltike (Most na Soči – Želin). Tudi zadnji vikend je upravičil pričakovane napovedi, saj so se v Zgornje  Posočje  zgrnile trume motoriziranih obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko število tako slovenskih, kot tudi tujih voznikov motornih koles; predvsem so bili to italijanski in avstrijski državljani.

Policisti so kršiteljem Zakona o pravilih cestnega prometa izrekli 60 glob, 5  kršiteljev  so zaradi lažjih prekrškov opozorili. Globe so bile izrečene zaradi  21 prekoračitev hitrosti s strani voznikov motornih koles, najvišja izmerjena  hitrost  vozniku  motornega  kolesa  izven  naselja  je bila 148 kilometrov  na  uro,   pri  omejitvi  60  km/h  pa  126 km/h. Nadalje je 24 voznikov  motoristov  kršilo pravila o prehitevanju in neupoštevanju talnih
označb  (t.i.  sekanje  ovinkov). Med ostalim so zaznali tudi 3 izstopajoče oz.  neposredno  ogrožujoče  kršitve  t.i. “prehitevanja v škarje” s strani voznikov  motornih  koles,  v  katerih  so nasproti vozeči vozniki morali s ciljem  preprečitve  prometne  nesreče  zavirati in se izogibati. Policisti Specializirane  enote  za  nadzor prometa GPU so izmerili hrupnost izpušnih cevi  večjemu  številu  motornih  koles,  kar  8  motornih  koles  je imelo prekoračeno  s  homologacijo predpisano raven decibelov. Zaznano je bilo še manjše  število  kršite  neuporabe  varnostnega pasu (4), uporabe mobilnega telefona   med  vožnjo  pri  voznikih  osebnih  avtomobilov  in  2  kršitvi nepravilnosti pri tovoru na kombi vozilih.

Policisti  so nadalje opravili 73 preizkusov alkoholiziranosti, 3 od teh so bili  pozitivni.  Voznik osebnega avtomobila je v nedeljo dopoldan po Soški cesti  iz  Deskel proti Novi Gorici vozil z 0,94 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, policisti so izvedli postopek in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo,  sledi  obdolžilni  predlog sodišču. Rezultat pri drugem vozniku je pokazal  0,30  miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, policisti pa so iz  prometa  izločili  tudi  kolesarja,  kateremu  je rezultat pokazal 0,73 miligrama  alkohola  v  litru izdihanega zraka. Obravnavali so tudi voznika osebnega  avtomobila,  ki  je  vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja; zasegli  so  mu  motorno  vozilo  in  prepovedali  vožnjo, sledi obdolžilni predlog na pristojnem sodišču.

Policisti so zadnji vikend obravnavali 3 prometne nesreče, katerih posledice so bile le lažje telesne poškodbe, le ena od teh je bila nesreča voznika motornega kolesa na Goriškem Krasu. Enako ugodni trendi v zvezi prometnih nesreč so bili ob poostrenem nadzoru zaznani tudi pretekli vikend.

Navkljub  vsemu,  glede  na večje število ugotovljenih kršitev prekoračitev hitrosti, nepravilnih prehitevanj in drugih kršitev, stanje ni zadovoljivo. Zato policisti opozarjajo udeležence v cestnem prometu na večjo odgovornost pri  vožnji in spoštovanje ostalih udeležencev v cestnem prometu. Na cestah PU  Nova  Goricah  bodo ob vikendih tudi v prihodnje med poletno turistično sezono,  pogosteje  izvajali  poostrene  nadzore, usmerjeni na relacije oz. območja, kjer je problematika zgoraj navedenih kršitev izstopajoča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine