12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

Mariborsko tožilstvo za Andreja Šiška predlaga leto in štiri mesece zapora

Na mariborskem sodišču so danes v sojenju Andreju Šišku in Mateju Lesjaku sklenili glavno obravnavo in začeli zaključne besede kljub temu, da je sodnica Vanja Verdel Kokol v četrtek zaključne besede napovedala šele za naslednji teden. Kot piše Večer, je tožilstvo za Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa pogojno kazen.

 

Zaključne besede sta danes podala tožilec Tilen Ivič in Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj, v torek pa sledijo še zaključne besede obeh obtoženih. Predvidoma v petek naj bi sodišče opravilo še izrek sodbe.

Kot je znano, mariborsko tožilstvo predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija očita ščuvanje k nasilni spremembi državne ureditve, Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. Po mnenju tožilstva je Šiško v času od 1. januarja 2017 do 5. septembra lani zato, da bi ogrozil ustavno ureditev, pozival k oboroženem uporu.

V več nastopih, objavljenih na spletu, je ljudi prepričeval, da je država ogrožena in da je treba ukrepati, med drugim pa naj bi grozil nekdanjemu premierju Miru Cerarju in ga označil za veleizdajalca in celo morilca.

Septembra lani je po mnenju tožilstva v Apačah organiziral postroj Štajerske varde in se imenoval za njenega poveljnika, udeležencem pa razlagal, da zakoni za njih ne veljajo in da je trenutno oblast treba odstraniti.

Ivič je po poročanju spletnega Večera prepričan, da je tožilstvu očitek uspelo dokazati. Da je Šiško obtožen ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve, njegovo ščuvanje pa je, v dejanjih, ki jih obsega obtožnica, po mnenju tožilca jasno zaznati. Sodišču je ob zaporni kazni predlagal tudi, naj Šišku podaljša pripor, saj obstaja verjetnost, da bi na prostosti nadaljeval podobna kazniva dejanja.

Za Lesjaka je tožilec predlagal sankcijo opominjevalne narave – pogojno kazen osem mescev zapora s preizkusno dobo dveh let, dodaja Večer.

Šiškova odvetnica nasprotno meni, da je mogoča zgolj oprostilna sodba ter da obtožb sploh ne bi bilo, če se ne bi vmešala politika. Šiško po njenem mnenju kot predsedniški kandidat, pa tudi njegova stranka na volitvah ni imela dostopa do medijev, zato si je izmislil provokacijo v Apačah. Pri tem se je še vprašala, kdo se je bal Šiška in koga je pravzaprav ščuval.

Šikovec Ušajeva je prepričana, da tožilstvu ni uspelo dokazati niti elementov kaznivega dejanja, kaj šele krivdo, da je to storil, zato je po njenem mnenju edina mogoča oprostilna sodba.

Sorodne vsebine