17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Mariborski policisti strožje nad kolesarje

Še do konca tedna po Sloveniji poteka preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, na območju Policijske uprave Maribor pa bodo danes dodatno opravili še poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil, ki ogrožajo varnost kolesarjev. Več kot polovica prometnih nesreč se namreč zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev.

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se po navedbah Policijske uprave (PU) Maribor zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

Lani se je na območju PU Maribor zgodilo 184 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih sta dva kolesarja umrla, 21 je bilo hudo in 133 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami je bila neprilagojena hitrost, sledita nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Letos do konca aprila so na območju PU Maribor obravnavali 31 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami, v katerih je en kolesar umrl, 26 je bilo lahko telesno poškodovanih.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ni bilo, medtem ko so bili v primerjalnem obdobju leto prej hudo telesno poškodovani trije. Kot vzrok teh prometnih nesreč je izstopala nepravilna stran oziroma smer vožnje.

Poleg omenjenih vzrokov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je bil pomemben dejavnik nesreč tudi vožnja pod vplivom alkohola. V letu 2017 se je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji zmanjšal, in je znašal 13,7 odstotka, medtem ko je leto prej dosegel 20 odstotkov. V največ primerih je bila pri kolesarjih, ki so vozili pod vplivom alkohola, ugotovljena koncentracija nad 1,11 grama alkohola na kilogram krvi.

Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.

V lanskem letu je bilo na območju PU Maribor ugotovljenih 1251 kršitev kolesarjev. Najpogosteje je šlo za kršitve, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, vožnjo skozi rdečo luč in nepravilnosti na samem vozilu oziroma tovoru.

Zadnje novice

Sorodne vsebine