9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Mariborski in koprski policisti za čim manj pokanja med prazniki

Mariborski in koprski policisti so že začeli aktivnosti za čim manj škodljivo uporabo pirotehničnih sredstev v prihajajočem prazničnem obdobju. Kot so izpostavili na današnjih novinarskih konferencah, želijo, da si praznikov ne bi uničili zaradi neprevidne in neuvidevne uporabe pirotehnike.

 

Mariborski policisti preventivne aktivnosti trenutno izvajajo predvsem v osnovnih šolah, kjer otroke osveščajo o nevarnostih uporabe pirotehnike, pri promociji pa jim pomaga mariborska smučarka Ilka Štuhec, ki letos s plakatov poziva, “naj se iskri od veselja in ne od petard”.

V zadnjih petih letih sicer po besedah vodje oddelka za splošne policijske naloge na PU Maribor Darka Lamota v decembrskem obdobju beležijo kar opazen trend zmanjševanja problematike, povezane s pirotehničnimi sredstvi, kar pripisujejo prav preventivnim aktivnostim. “Pred leti je bilo že v začetku decembra v kakšnih večjih spalnih naseljih nevzdržno, zdaj pa že sredi meseca poči le tu in tam kakšna petarda,” je dejal Lamot.

Mariborski policisti so decembra lani beležili 14 kršitev s področja prepovedane uporabe pirotehnike, pri čemer je bila večina kršiteljev otrok in mladostnikov. Zoper prve so ukrepali z obvestilom centrom za socialno delo, zoper mladostnike, starejše od 14 let, pa so podali obdolžilne predloge na sodišče.

V lanskem prazničnem obdobju so zabeležili tudi tri telesne poškodbe. Štirinajstletnik je ostal brez kazalca na desni roki, 31-letnik si je poškodoval prsta na levi roki, sedemnajstletnik pa si je prav tako zaradi petarde poškodoval levo roko. Ob decembrskem pokanju pa se v času velike noči ne da izogniti uporabi možnarjev, zaradi česar je lani umrl prebivalec iz okolice Ptuja.

Na območju Policijske uprave (PU) Koper pa so od začetka lanskega decembra do 10. januarja ugotovili šest kršitev zakonodaje o uporabi pirotehničnih sredstev. Zoper pet mladoletnih oseb so podali obdolžilni predlog. Poleg tega so policisti zasegli več kot 150 kosov pirotehničnih izdelkov. Poškodovanih v tem obdobju ni bilo, se je pa leto prej na območju koprske policijske uprave zaradi nepravilnega rokovanja s pirotehničnim sredstvom poškodoval en otrok, so sporočili s PU Koper.

Prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je sicer dovoljene od danes do konca leta, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Še naprej so prepovedane prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, kamor sodijo petarde različnih oblik in moči, kršiteljem pa grozi med 400 in 1200 evrov kazni. Ker je prodaja tovrstnih izdelkov v bližnji Avstriji dovoljena, se marsikdo odloči za nakup tovrstne pirotehnike čez mejo ali celo na črnem trgu. Lani decembra so opravili 1560 zasegov prepovedanih izdelkov, letos pa zasegov še ne beležijo.

Po besedah specialista plastične kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Erika Vrabiča so lanske tri težje poškodbe zaskrbljujoč podatek, saj so v preteklosti že bila leta, ko takšnih poškodb sploh ni bilo. Najbolj pogosto so prizadete roke, ljudje pa se premalo zavedajo pomena rok, se pa tega zavedo šele, ko pride do nesreče, je dejal Vrabič.

“Prizadet je sicer lahko kateri koli del telesa. Pride lahko do poškodbe očesa, prizadet je lahko sluh, prihaja tudi do hudih opeklin, predvsem ko se vname oblačilo iz lahko gorljivih materialov,” je dejal Vrabič, ki je posvaril tudi pred uporabo doma narejenih pirotehničnih sredstev.

Če se že ne da izogniti uporabi, naj ljudje legalna sredstva kupijo v uradnih prodajalnah, naj jih ne uporabljajo v množici ljudi, predvsem pa ne v pijanem stanju. Tudi otrokom uporaba pirotehnike ne bi smela biti omogočena, je še posvaril Vrabič.

Svojo zgodbo je danes predstavil tudi mlajši Mariborčan, ki si je roko poškodoval oktobra na nogometni tekmi, kamor je od doma prinesel deset let stari petardi, za kateri je domneval, da sta bakli. Razneslo mu je del prsta na roki, zato je mlade posvaril pred posledicami uporabe tovrstnih sredstev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine