17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Ljutomerski župnik začasno umaknjen iz župnije zaradi suma kaznivega dejanja. Naši viri: Ne gre za pedofilijo!

Katoliška cerkev je župnika Andreja Zrima umaknila iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Takšen ukrep so sprejeli “zaradi suma kaznivega dejanja”. Umik pa ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv, saj bo to pokazal postopek, je javnosti sporočil soboški škof Peter Štumpf.

 

Štumpf je na spletni strani škofije vernikom zapisal, “da se je moral po navodilih zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci, dosedanji gospod župnik Andrej Zrim zaradi suma kaznivega dejanja umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru”. “Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže,” je navedel.

Zrim je moral po škofovem dekretu župnijo zapustiti v nedeljo, po neuradnih podatkih pa naj bi se nekaj staršev pritožilo nad župnikovim nespoštljivim odnosom do otrok pri verouku.

Na Policijski upravi Murska Sobota so pojasnili, da primera ne preiskujejo. Obveznosti župnika pa bo v Ljutomeru do nadaljnjega opravljal kaplan Zoran Car.

Naši viri pa so sporočili, da začasen umik župnika ni povezan s sumom spolne zlorabe otrok, pač pa z dejstvom, da ima župnik slabe živce za delo z otroki, kar pomeni trše vzgojne prijeme in naj bi se zaradi tega nekoč že znašel v postopku – še v času, ko še ni deloval v župniji Ljutomer. Ob tem viri dodajajo, da bi se lahko zadeva rešila drugače in bi krajevni škof župnika razrešil dolžnosti poučevanja verouka, ki ga v Sloveniji večinoma poučujejo laiki s teološko izobrazbo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine