21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo korupcijska kazniva dejanja

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so v preteklem tednu zaključili obsežno akcijo, v kateri so izvedli prek 20 hišnih preiskav ter odredili pridržanje petim osumljencem. Vseh pet je bilo privedenih pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za dva glavna organizatorja odredil pripor, trem pa je bil izrečen ukrep javljanja na policijski postaji.

Med preiskavami so zasegli okoli 360.000 EUR gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave ter ogromno listinske dokumentacije. Osumljenci so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 EUR škode oziroma so si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist.

Z obsežno kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je ožji krog osumljencev za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, urejalo kredite na  različnih bankah na način, da so prek referentov bank, zadolženih za področje kreditov, prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita. V ta namen so prirejali dokumente in celo urejali fiktivne zaposlitve. Zneski odobrenih kreditov so bili tudi prek 100.000 EUR. Za vsak odobren kredit so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki določenega odstotka kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 %. Tekom predkazenskega postopka so se dokazi zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Trenutno je bilo ovadenih 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj Nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril.

Aktivnosti v predkazenskem postopku pod vodstvom državnega tožilca Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije še potekajo, kriminalisti pa bodo preverjali še vrsto drugih okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine