13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Kunstelj, Šurc, Brajer, Praznik in Cvetežar jutri na zatožni klopi

Zasebni tožilci so na Okrožno sodišče v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper Mitjo Kunstlja, Mateja Šurca, Cirila Brajerja, Braneta Praznika in Avgusta Cvetežarja zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve v povezavi s spornim dokumentarnim filmom »V imenu resnice«, ki ga je režiral Dejan Babosek, v kinematografih pa je bil predvajan leta 2017.

Zasebni tožilci sodišču namreč predlagajo, da ta izvede dokaze, s katerimi se bo prepričalo, da obdolženi niso mogli verjeti v resničnost tistega, kar so povedali v dokumentarnem filmu »V imenu resnice« oziroma, da so v dokumentarnem filmu podajali lažne navedbe ter da so se obdolženi med seboj poznali in so v trenutku snemanja dokumentarnega filma, ko so podajali izjave, vedeli, kaj bo rdeča nit filma in sicer prikazati zasebne tožilce kot člane domnevne paravojaške skupine »Paravomo« oz. »specialne brigade Moris«, ki naj bi bili vpleteni v številna nezakonita dejanja, poleg vsega pa naj bi bili vpleteni v smrt Blaža Furjana, katerega naj bi načrtno ubili oz. umorili kot izhaja iz obrazložitve zasebne tožbe.

Zasebni tožilci zato predlagajo, da sodišče izvede določene dokaze, prepričani pa so tudi, da jim navedene tožene osebe delajo namerno škodo brez kakršnihkoli dokazov, zato so se odločili, da jih tožijo.

Že iz ugovorov posameznikov pa je razvidno, da so se pošteno zapletli in priznavajo laži.

Kunstelj priznava, da se je hotel malo maščevati bivšim kolegom in da je vse laž.

Praznik se ima sam za vrhunskega strokovnjaka in operativca na področju varnosti in rad komentira vsako zadevo, a je končal triletno poklicno šolo (kovinostrugar – brusilec), srednjo politično šolo Kumrovec, kjer je enoletni program zaključil s prav dobrim uspehom, plačnik študija je bil Donit, prav tako pa ni končal izrednega študija na Višji pravni šoli v Mariboru, oziroma ni končal niti prvega letnika omenjene šole.

Brajer je pripadnike MORiSa povezoval s kriminalom, tudi v času ropa SKB in kraje Postojnskega orožja, a je v obeh primerih imela policija prave krivce že v priporu. V Nedeljskem Dnevniku pa so ponarejali fotorobote in jim pripisovali rane objave in podobnost z Morisovci, kljub temu, da je Brajer točno vedel, da ni ničesar resničnega v tem.

Tudi Šurc se okliče za najbolj strokovnega in poznavalca ozadij, a pri tem navede že napačne osebne podatke.

Vsi imenovani pa se sklicujejo na vire; tako Brajer pravi, da je izvedel od Praznika, Praznik pravi, da je pisalo v knjigi Šurca. Šurc pa pravi, da je izvedel od Praznika.

Cvetežar pa v ugovoru pove, da nikogar ne pozna in da ničesar ne ve. Ve pa, da je res, kar pravi Praznik in kar piše v Nedeljskem dnevniku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine