20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(KRONIKA) V nesreči na Mali Mojstrovki dva planinca huje poškodovana

Piše: C. R., STA

V današnji nesreči na Mali Mojstrovki, v kateri je plaz odnesel sedem slovenskih planincev, sta bila težje poškodovana dva planinca, s helikopterjem pa so ju v težkih razmerah odpeljali v bolnišnico. Nato je bil s helikopterjem v zdravstveno oskrbo prepeljan še en planinec, dva poškodovana pa so odpeljali z reševalnim vozilom, so sporočili iz GRZS.

Kot so pojasnili v Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS), so se gorniki danes vzpenjali proti 2332 metrov visoki Mali Mojstrovki po Župančičevi grapi. Ob izhodu iz grape tik pod vrhom jih je odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov, so navedli na Policijski upravi (PU) Nova Gorica, kjer so klic o dogodku dobili nekaj po pol deseti uri dopoldne.

V nesreči sta se dva planinca po podatkih GRZS težje poškodovala, trije lažje, dva pa sta jo kljub sprva drugačnim informacijam odnesla brez poškodb.

V reševalni akciji, ki se po navedbah GRZS zdaj po več urah počasi končuje, je sodelovalo 50 reševalcev gorskih reševalnih služb Kranjska Gora, Mojstrana, Rateče in Bovec, ob tem pa še helikopter Slovenske vojske s predstavniki združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči GRZS in helikopter Letalske policijske enote. Prisotni so bili tudi policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj.

Oba helikopterja sta imela zaradi megle in težkih vremenskih razmer, vmes naj bi na gori tudi snežilo, “izredno omejene možnosti za reševanje”, so opozorili v GRZS. Da so bile na kraju dogodka zelo slabe vremenske razmere, vidljivost slaba, reševanje ponesrečenih pa zelo zahtevno in dolgotrajno, je poudaril tudi tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Več o reševalni akciji bo znanega na današnji novinarski konferenci, ki jo pristojni pripravljajo zvečer v Kranjski Gori.

Policija je o dogodku obvestila preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti zdaj nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine te gorske nesreče.

Kronologija nekaterih najhujših gorskih nesreč in najbolj tragičnih dni v gorah pri nas od leta 1997:

10. junij 1997 – Med usposabljanjem v Turskem žlebu nad Okrešljem je umrlo pet gorskih reševalcev.

11. september 1997 – V severni steni Male Mojstrovske sta se smrtno ponesrečila mlada člana alpinističnega odseka z Jesenic.

24. junij 2006 – Pri sestopanju skozi Ozebnik med Velikim in Srednjim Rokavom je planinka padla po zelo strmem snežišču in med drsenjem podrla planinca, ki sta prečkala snežišče nekoliko nižje. Planinka in eden od planincev sta umrla na kraju nesreče.

23. avgust 2015 – Pri vzponu na Mangart se je smrtno ponesrečila češka planinka, med Domom Valentina Staniča pod Triglavom in grebenom Rjavine pa je zdrsnil planinec.

1. november 2015 – Med planinskima postojankama Staničev dom in Kredarica so našli dva mrtva planinca.

3. avgust 2019 – Pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane se je zaradi padca s stene na višini okoli 2200 metrov smrtno ponesrečil slovenski gornik, tuji gornik pa je pri sestopu s Triglava padel z večje višine proti Planiki.

13. in 14. februar 2021 – Pod snežnim plazom na italijanski strani Kanina je 13. 2. umrl slovenski turni smučar, v dveh ločenih snežnih plazovih 14. 2. pa so na Storžiču umrli trije alpinisti.

15. in 16. januar 2022 – V Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah je 15. 1. zaradi zdrsa umrl hrvaški državljan, pri sestopu z Malega Triglava sta 16. 1. v Snežno konto v dveh ločenih nesrečah v smrt zdrsnila slovenski in tuji državljan, še dva planinca pa sta se smrtno ponesrečila isti večer pri sestopu s Komne.

15. julij 2022 – V večjo skupino planincev, ki so se vračali s Triglava, je na Malem Triglavu udarila strela. Dva sta bila huje poškodovana in so ju rešili s helikopterjem, preostalih 16 lažje poškodovanih pa je ob zdravniškem nadzoru prenočilo na Kredarici.

9. april 2023 – Snežni plaz je tik pod Malo Mojstrovko odnesel sedem slovenskih planincev. Dva sta se pri tem težje poškodovala, trije pa lažje. Reševanje je bilo zaradi težkih vremenskih razmer, od megle do snežnih padavin, zelo oteženo, so pa po več urah tri poškodovane uspeli s helikopterjem prepeljati v bolnišnico, dva pa so v zdravstveno oskrbo odpeljali z reševalnim vozilom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine