4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Kriminalisti uspešno končali preiskavo majskega streljanja v Novi Gorici – bilo je kot v akcijskem filmu!

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so nedavno uspešno  preiskali okoliščine letošnjega varnostnega dogodka (poskus uboja) oz.  streljanja pred gostinskim lokalom na Rejčevi ulici v Novi Gorici in v katerem je bilo udeleženih več oseb.

Policisti  Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Nova Gorica so bili 26. maja ob 17.09 uri obveščeni o streljanju pred enim od lokalov v Rejčevi  ulici  v Novi Gorici, v katerem je bilo udeleženih več oseb. Takoj po  prijavi  so  bile  na  omenjeni  kraj  napotene  policijske patrulje in kriminalisti  z  območja PU Nova Gorica, vendar na kraju ni bilo nikogar od vpletenih.  Policisti  in  kriminalisti so na kraju zbirali prva obvestila, zavarovali kraj, po predhodnem obveščanju preiskovalnega sodnika in državne tožilke  opravili  ogled  kraja  dejanja ter opravili prva nujna opravila z namenom, da bi ugotovili vse okoliščine strelskega obračuna na Goriškem.

V nadaljevanju preiskave je bilo ugotovljeno, da sta se v popoldanskem času pred gostinski lokal, okrog 17. ure, pripeljala z belim osebnim avtomobilom znamke  Citroen  C1,  hrvaških  registrskih  številk, pripeljala dva moška, stara  24  in 42 let, oba državljana Republike Hrvaške. Oba sta takoj zatem pristopila  k  38-letnemu  moškemu,  ki  je  v  tem času sedel za mizo pred lokalom.  Najprej sta se verbalno sprla 42-letni in 38-letni moški, pri tem pa je 42-letni moški drugemu udeležencu spora tudi resno zagrozil z napadom na  življenje  in  telo in pri tem pokazal pištolo, ki jo je imel za svojim hlačnim  pasom.  Verbalnemu  je  sledil fizični spor, pri čemer je 38-letni moški  odrinil  omenjenega  42-letnika,  nato  pa  se  je  v spor vmešal še 24-letni  moški.  Slednji  je  38-letnika  s  kovinskim predmetom udaril po zatilju. Kljub prejetemu udarcu je 38-letnik mlajšega moškega s silo telesa najprej  zvrnil  na tla, mu odvzel kovinski predmet in ga večkrat udaril po različnih delih telesa.

Zatem je 38-letnik stekel proti parkiranemu avtomobilu (Citroen C1) in se s kovinskim  predmetom  znesel nad vozilom. Takrat je 42-letni moški izvlekel pištolo  in  z  njo  streljal proti 38-letniku. Slednji je nato v strahu za svoje življenje zbežal s kraja proti Prvomajski ulici, za njim pa je stekel tudi  42-letni  moški  in  s  pištolo  še nekajkrat ustrelil proti bežečemu moškemu,  vendar  ga  ni  zadel.  38-letnemu moškemu se je med begom uspelo otresti   njegovega   zasledovalca.   Celotno  dogajanje  pred  lokalom  in streljanje  je zaznalo večje število ljudi, ki so bili takrat v bližini ter o tem obveščali policijo.

V sklopu preiskave je bilo ugotovljeno, da sta se oba osumljenca po dejanju zatekla  v  enega od stanovanjskih blokov, kjer sta začasno (neprijavljeno) prebivala.  Ob  prihodu kriminalistov na omenjeni kraj obeh osumljencev tam ni več bilo, v istem objektu je bil v večernih urah istega dne najden tudi predmet kaznivega dejanja (pištola). V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da sta  oba  osumljenca  tega  v večernem času z osebnim avtomobilom zapustila območje Slovenije in odšla v sosednjo Hrvaško. Vozilo je upravljala ženska, ki  se je kasneje v Slovenijo in je bila izsledena pozno zvečer. Na podlagi vseh  ugotovljenih  dejstvih  je  izhajal sum, da sta obema osumljencema po storitvi  kaznivega dejanja aktivno pomagali dve osebi – sorodnici, saj sta aktivno sodelovali pri skrivanju storilčevega strelnega orožja kot tudi pri prevozu čez državno mejo ter jima tako omogočili pobeg iz naše države.

Osebno  vozilo, ki sta ga uporabljala osumljenca kaznivega dejanja in ga po pobegu  skrila, je bilo najdeno dva dni po dogodku v Novi Gorici. Prav tako je bilo v okviru preiskave ugotovljeno, da je bil predmet kaznivega dejanja oz. pištola pred več leti ukradena oškodovancu v sosednji Hrvaški.

Po  dosedanjih ugotovitvah motiv za storitev kaznivega dejanja še ni povsem ugotovljen,  ker  sta storilca še vedno na begu, 38-letni oškodovanec pa ni želel  sodelovati  s  kriminalisti.  V  okviru  preiskave  zgoraj opisanega dogodka  so  kriminalisti  ugotovili,  da naj bi bil ta povezan s predhodno izvršenimi kaznivimi dejanji izsiljevanja prijateljev in znancev osumljenih hrvaških  državljanov.  Kot  izsiljevalec  je  bil kazensko ovaden 38-letni slovenski  državljan,  dejansko  začasno  stanujoč  v  Gorici  v  Republiki Italiji, v streljanju na Rejčevi ulici udeležen kot oškodovanec.

Novogoriški kriminalisti so zoper 42-letnega in 24-letnega osumljenca konec junija  letos podali kazensko ovadbo zaradi poskusa kaznivega dejanja uboja (po  prvem  odstavku  115.  člena KZ-1). Prav tako so 42-letnega osumljenca kazensko  ovadili  na  Okrožno  državno  tožilstvo  v  Novi  Gorici  zaradi utemeljenega  suma storitve kaznivega dejanja Prikrivanje – posest ukradene pištole  (po  prvem odstavku 217. člena KZ-1). Za oba osumljenca na begu jesodišče   izdalo   evropski   priporni   nalog   in   mednarodno  tiralico.

Policija  je  v  sklopu preiskave okoliščin dogodka in izsiljevanja ovadila tudi  38-letnega  slovenskega  državljana z območja Nove Gorice zaradi suma storitve  kaznivega  dejanja Grožnja (po prvem odstavku 135. člena KZ-1) in kaznivega  dejanja  Neupravičene  proizvodnje  in  prometa  s prepovedanimi drogami  (186.  člen  KZ-1)  ter 26-letnega državljana Slovenije in Severne Makedonije  zaradi suma storitve kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in  prometa  s  prepovedanimi  drogami  krive ovadbe (186. člen KZ-1), suma kaznivega  dejanja  Grožnja (po 135. členu KZ-1) in suma storitve kaznivega dejanja Kriva ovadba (po prvem odstavku 283. člena KZ-1).

Zadnje novice

Sorodne vsebine