22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Kriminalisti s preiskavami na Obali in v Ljubljani, neuradno gre za Splošno plovbo

Kriminalisti danes opravljajo sedem hišnih preiskav na območju Kopra in Ljubljane. Po poročanju portala Siol preiskave potekajo tudi v prostorih edinega slovenskega ladjarja Splošna plovba. Preiskovali naj bi sume kaznivih dejanj v povezavi z neuspešnim sprejemanjem novele zakona o davku na tonažo, zato so tudi na finančnem ministrstvu.

 

Po pojasnilih Generalne policijske uprave kriminalisti preiskujejo več stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov ter poslovne prostore ene gospodarske družbe in prostorov državnega organa.

Po poročanju portala Siol gre za družbo Splošna plovba in ministrstvo za finance.

V Splošni plovbi za zdaj informacij ne dajejo, na ministrstvu za finance pa so potrdili, da kriminalistična preiskava pri njih poteka. “S kriminalisti sodelujemo in jim zagotavljamo vso potrebno dokumentacijo, podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ne moremo komentirati,” so navedli.

Preiskave potekajo zaradi utemeljitve sumov kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.

Omenjeni sumi so po pojasnilih policije povezani s pripravo in potrditvijo zakona, ki bi tuji gospodarski družbi, ki jo obvladuje podjetje z območja Policijske uprave Koper, omogočil izognitev plačilu davčne obveznosti, družba pa bi s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov.

Po poročanju Siola naj bi ovadbo v začetku letošnjega leta vložil odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki je obravnaval predlog spremembe zakona o davku na tonažo, s katero je vlada želela podaljšati ugodnejšo davčno obravnavo oz. shemo državne pomoči na področju mednarodnega pomorskega prometa in ohraniti pogoje reinvestiranja ladjarjev.

Obstoječi zakon med drugim določa, da se dohodki od prodaje ladij, ki so vključeni v sistem davka na tonažo, v roku petih let od prodaje porabijo za nakup ene ali več ladij oz. ladjarske družbe ali deleža ladjarske družbe. V nasprotnem primeru jih mora po poteku tega obdobja vključiti v obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Predlagana novela zakona pa je predvidela rešitev, ki bi natančno določila izračun dohodkov od prodaje ladij, ki se vključijo v obračun davka od dohodkov pravnih oseb, če pogoj reinvestiranja ni izpolnjen.

Siol je spomnil, da je Splošna plovba leta 2012 prodala ladje v protivrednosti 6,4 milijona evrov, a kupnine ni vložila v nakupe novih ladij. V družbi so zato, tudi ob grožnji siceršnjega odhoda iz Slovenije, želeli, da bi jih država za nazaj opravičila plačila 6,4 milijona evrov davka.

Predlagane zakonske novele DZ nato ni sprejel, zato je tudi po pojasnilih policije kaznivo dejanje ostalo pri poskusu.

Predkazenski postopek, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo, sicer na policiji vodijo zoper tri fizične osebe, odvzemi prostosti in pridržanja pa niso predvidena.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine