2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Kriminalisti bodo pregledali požarišča na območju PU Koper, ocenjuje se, da je pogorelo 120 hektarjev terena

Piše: C.R./ STA

Policija je sporočila, da je v  torek,  9.  avgusta, na območju PU Koper zagorelo kar petkrat. Štirje požari  na območju Krasa so bili pogašeni še isti dan in ni bilo povzročene večje  materialne  škode. Kriminalisti so na vseh štirih lokacijah opravili oglede  krajev  ter  preverjajo  okoliščine  in  informacije  ali so požari posledica  storitve  kaznivega  dejanja (Povzročitev splošne nevarnosti, po 314.  členu  KZ-1).  Vse  zavarovane  sledi  so bile poslane na preiskavo v Nacionalni forenzični laboratorij.

Požar,  ki  se je razplamtel ponoči 9. avgusta na območju Socerba ima večje razsežnosti. Kljub pomoči letala in dveh helikopterjev Slovenske vojske ter dveh  policijskih  helikopterjev,  pa  še  dveh helikopterjev in dveh letal Canader  italijanskih  zračnih  sil,  zaradi  vročine,  suše in vetra še ni dokončno  pogašen,  zato  tudi  ogled  kraja  ni bil še opravljen. Požar je včeraj  gasilo  približno 150 gasilcev, policisti so sodelovali v štabu ter izvajali  varovanje  cest  in  celotnega  območja ob požarišču. Še vedno so zaprte  nekatere  lokalne  ceste, hkrati pa je danes zaradi prevoza vode na požarišče  obremenjena  cesta  od Kozine do Ospa. Na vse voznike apeliramo, naj vozijo previdno.

V  zvezi  s  požari  se je slovenska policija  z  namenom  izmenjave  informacij  povezala z italijanskimi varnostnimi organi in lokalno skupnostjo, vključno z orožniki in  županom  občine  Dolina. Usklajujejo se tudi glede gašenja in zapiranja lokalnih  cest  (trenutno sta še vedno zaprti povezavi Kastelec – Dolina in Gabrovica – Osp), da se zagotovi varnost tako domačinom kot tudi morebitnim mimoidočim.

Ko  bodo  gasilci dokončno pogasili požar, bodo kriminalisti opravili ogled kraja in poskušali ugotoviti vzrok.

Ocenjuje se, da je pogorelo okrog 120 hektarjev naravnega okolja. Naselij in kmetijskih površin ogenj ni prizadel, je povedal Jan Brodar s koprske gasilske brigade. Prepričan je, da bo zagorelo še kje.

“Lahko rečemo, da je požar pod Socerbom pogašen,” je dejal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar, ob tem pa poudaril, da območje še vedno nadzorujejo. Na območju državne meje med Ospom, Socerbom in Prebenegom so plameni uničili iglast gozd, grmičevje in travnate površine. Bližnji nasadi oljk in vinogradi niso poškodovani, je pojasnil.

Od noči na torek so na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. Kljub težavnemu delu na skoraj nedostopnem območju Kraškega roba oziroma Brega med gasilci ni bilo omembe vrednih poškodb, je dejal Brodar.

O vzrokih za požar pod Socerbom policisti še ne morejo ugibati, saj si še niso mogli ogledati kraja dogodka. V sodelovanju iz italijanskimi kolegi pa še naprej zbirajo informacije o štirih manjših požarih, ki so se vneli v sredo na Krasu. Predmete, ki so jih našli na požarišču, so poslali na analizo, je povedala predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Vremenoslovci za slovensko Istro napovedujejo še najmanj deset dni suše, vročine in vetra. Brodar je prepričan, da bodo kmalu morali gasiti še kakšen požar v naravi. “Bil bi presenečen, če ne bi bilo treba,” je dejal.

Na splošno je letošnje poletje za gasilce v slovenski Istri izjemno naporno, posebej za prostovoljce. Predsednik regijskega sveta Gasilske zveze Miran Gregorič je opozoril, da je poleg medijsko izpostavljenih požarov tudi veliko manjših, ker, kot je videti, ljudje niso primerno osveščeni. “Kurijo in ogenj jim zbeži,” je opozoril.

Prostovoljci iz vseh društev v slovenski Istri so bili v zadnjih dneh pod Socerbom, pred dvema tednoma so prav tako vsi pomagali gasiti na Krasu. “Ker je razglašena velika požarna ogroženost, naši člani poleg vsega opravljajo tudi požarno stražo, torej tudi obhode po celotnem območju. Že nekajkrat se je zgodilo, da so bili v bližini, opazili da se nekaj kadi, in posredovali,” je povedal.

Dodatna obremenitev za prostovoljne gasilce iz štirih obalnih občin je dežurstvo v treh izmenah v vodarni Cepki, kamor tovornjaki vozijo vodo iz Unice.

Letošnje poletje je po Gregoričevih besedah nekaj izjemnega. “Ne vem, kaj se dogaja. Ni bilo še tako hudo. Bilo je na določenih območjih, na primer na Kraškem robu leta 2016 in na Trstelju leta 2006, ampak smo imeli po eno večjo intervencijo in potem je bil mir. Zdaj pa se ponavlja en dogodek za drugim. Tukaj je še pomanjkanje vode, ki nas dodatno obremenjuje,” je opisal.

Pri požaru pod Socerbom je bila sreča v nesreči to, da so lahko vodo dobivali iz vodovoda na kraški planoti, kjer je ne primanjkuje. Če bi zagorelo bolj daleč od Kraškega roba, bi morali po Gregoričevih besedah črpati pitno vodo iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in težave bi bile še bistveno hujše.

S policije so kasneje sporočili, da je v torek na območju Policijske uprave (PU) Koper zagorelo petkrat. Štiri požare na območju Krasa so pogasili isti dan, kriminalisti pa na vseh štirih lokacijah preverjajo okoliščine in informacije, ali so požari posledica kaznivega dejanja, so sporočili s PU Koper.

Na območju Socerba pa so še vedno zaprte nekatere lokalne ceste, zaradi prevoza vode na požarišče pa je danes obremenjena cesta od Kozine do Ospa. Opozarjajo tudi, da je na vseh cestah med Kozino in območjem Socerba in Ospa zaradi dovoza vode na požarišče povečano število cistern, intervencijska vozila pa imajo tudi v tem primeru prednost.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte regionalna cesta Črni Kal-Gabrovica pri Črnem Kalu-Osp-meja z Italijo, lokalna cesta med Črnim Kalom in Staro Gabrovico ter lokalna cesta na relaciji avtocestni priključek Kastelec-vas Kastelec-Socerb-meja z Italijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine