16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Koprski kriminalisti zaključili preiskavo v zvezi z nepravilnostmi pri izvajanju tehničnih pregledov

Koprski kriminalisti so konec novembra 2019 zaključili preiskavo v zvezi z nepravilnostmi pri izvajanju tehničnih pregledov v enem od podjetij za izvajanje tehničnih pregledov na območju Policijske uprave Koper.

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je bil lastnik vozila – traktorja z okolice Kozine že v letu 2013 udeležen v nesreči, v kateri je bil njegov traktor tako močno poškodovan, da ga ni bilo možno upravljati.

Lastnik traktorja se je iz neznanih razlogov odločil, da bo za ta traktor podaljševal registracijo, in je zato v letih 2014, 2015, 2016, 2017 in 2018 napeljal posamezne uradne osebe – kontrolorje, ki so izvajali tehnične preglede, da so kljub temu, da je bil traktor močno poškodovan in ni bil pripeljan na tehnični pregled, vsako leto lažno potrdili, da je tehnično brezhiben. Vsako leto sta to storila dva kontrolorja navedene organizacije, saj se tehnični pregledi izvajajo v paru.

Ob zaključku preiskave so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali  kazensko  ovadbo  zoper  5  kontrolorjev tehničnih pregledov zaradi utemeljenega  suma storitve petih kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali  uradnih  pravic  (po  1.  odstavku 257. člena KZ-1) ter petih kaznivih dejanj   ponareditev   ali  uničenje  uradne  listine,  knjige,  spisa  ali arhivskega  gradiva  (po  1.  odstavku 259. člena KZ-1). Kazensko ovadbo so podali  tudi  zoper  lastnika  traktorja,  ki  je te kontrolorje napeljal k storitvi kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za  zgoraj  navedena  kazniva dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic  je  zagrožena  kazen  zapora  do  enega  leta,  za  kazniva dejanja ponareditev  ali  uničenje  uradne  listine,  knjige,  spisa ali arhivskega gradiva pa do treh let zapora.

O  sumih  nepravilnosti  pri  izvajanju  tehničnih  pregledov  v konkretnem podjetju  so  kriminalisti  že  v  času  izvajanja preiskave obvestili tudi Ministrstvo za infrastrukturo.

Vir: Policijska uprava Koper

Zadnje novice

Sorodne vsebine