16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Končuje se sojenje v zadevi Viator&Vektor – bo tajkun Zdenko Pavček moral v zapor?

Sojenje nekdanjim vodilnim v Viator & Vektor Logistiki se bo danes nadaljevalo s sklepnimi besedami obrambe. Državni tožilec Matej Oštir je za nekdanjega prokurista Viator & Vektor Logistike Petra Pavčka predlagal dve leti in pol zapora, za njegovega očeta, nekdanjega predsednika uprave Skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka, pa leto dni zapora.

Tožilec je ob sklepu dokaznega postopka na ljubljanskem okrožnem sodišču spomnil, da Petru Pavčku očita, da je storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe na Izletnik Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila vozni park tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov. Njegovemu očetu očita pomoč pri zlorabi položaja.

Poleg Zdenka Pavčka sta pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja obtožena še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak in predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič. Tožilec je za Šafariča za očitano kaznivo dejanje predlagal leto in pol zaporne kazni, za Novaka pa pol leta.

Med obtoženimi je tudi družba Izletnik, tožilec pa je predlagal, da se njeni pravni naslednici, družbi Nomago, naloži plačilo 100.000 evrov denarne kazni.

Obtoženi so sicer na predobravnavnem naroku in ob začetku glavne obravnave, pa tudi ob spremembi obtožnice, večkrat zanikali, da bi storili očitana kazniva dejanja oz. komur koli pridobili premoženjsko korist. Sojenje za očitana kazniva dejanja se je s predobravnavnim narokom v Ljubljani začelo decembra lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine