13.6 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Kolesarji spet na udaru – previdno na cesti!

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel deset obvestil o prometnih nesrečah, šest prijav o kršitvi predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter pet v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina.

 

Minuli dan pretežno nesreče kolesarjev. Minuli dan so gorenjski policisti obravnavali   deset   prometnih nesreč, med njimi polovico z udeležbo ranljivejših udeležencev v prometu. Štirje med njimi so bili kolesarji, eden pa motorist. Prav vsi so utrpeli telesne poškodbe.

Na Bledu sta se zgodili dve nesreči. V eni je kolesar zaradi sunkovitega zaviranja padel preko krmila kolesa, v drugi pa je kolesar nesrečo na kolesarski stezi povzročil zaradi neprilagojene vožnje hitrosti kolesa. V Mojstrani je kolesar nadzor nad kolesom izgubil med zaviranjem in je v manevru padel po tleh. V Podkorenu pa je kolesarka med vožnjo skozi ovinek padla pri vožnji po makadamski cesti.

Nesreča motorista se je zgodila v Kranju, povzročila pa jo je voznica osebnega avtomobila, ki je na krožišču motoristu odvzela prednost. Motorist je po podatkih policije utrpel lahke telesne poškodbe.

Ranljivejši udeleženci so v tem delu sezone velikokrat množično pojavljajo v prometu, kar za sabo prinese tudi več nesreč in več tveganja. Ko gre za nesreče kolesarjev in motoristov ter krivdo na njihovi strani, se kot kritična razloga za nesreče pojavljata predvsem neprilagojena hitrost vožnje in nepravilna stran oziroma smer vožnje, kadar pa so ti udeleženci žrtve drugih voznikov, je najpogostejši razlog za nesreče odvzem prednosti na križiščih. Zato vse udeležence pozivamo k bolj varni udeležbi v prometu, maksimalni uporabi zaščitne opreme in upoštevanju prometih pravil.

Včeraj so gorenjski policisti v krajšem poostrenem nadzoru v okviru enotedenske akcije nad tovornimi vozili in avtobusi kontrolirali 34 tovornih vozil. V dveh primerih so ugotovili prekoračitev teže, trije vozniki tovornih vozil so prekoračili najvišjo dovoljeno hitrost, v še enem primeru pa je bil tovor nepravilno naložen.

Na Ljubljanski cesti v Radovljici je neznani storilec včeraj v trgovini izkoristil krajšo odsotnost prodajalke od blagajniškega pulta in iz blagajne odtujil manjši znesek denarja. Dejanja je osumljen približno 30 let star moški, ki je visok okoli 175 cm, s suho postavo, črnimi kratkimi lasmi in svetlejšo poltjo. Bil je neobrit, nosil pa je belo majico in temno modre delavske hlače z naramnicami.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri dogodke, ki so se zgodili na težje dostopnih terenih. Na območju Martuljških slapov je planinec padel pri hoji in si poškodoval glavo, na Stolu pa je planinec zdrsnil s poti in si poškodoval nogo. Obakrat je posredoval helikopter z ekipo za reševanje v gorah na Brniku. Na območju Jelovice pa so blejski policisti obravnavali nesrečo pri delu v gozdu, kjer si je delavec huje poškodoval prst.

Občasno so finančne družbe in organizacije še vedno tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo »direktorske prevare«. Goljufi jih izvršijo tako, da v imenu direktorja ali druge odgovorne osebe pošljejo elektronska sporočila oz. navodila o nakazilu med 10 in 40 tisoč evri na transakcijski račun v tujini. Sporočila običajno prejmejo v računovodstvu družb. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom.

Storilci so včeraj poskušali ogoljufati izobraževalno institucijo. Goljufi so najprej ustvarili lažen elektronski naslov s pravimi podatki odgovorne osebe in ga poslali računovodkinji. Vsebina je bila:

     Dobro jutro,

     Ali lahko danes plačamo 45.000 EUR?

     LP, ime in priimek odgovorne osebe

Računovodkinja je na sporočilo odgovorila, da je preverila evidenčne knjižbe in da se »matematika« ne izide ter pošiljatelja vprašala, če to res želi. Dobila je odgovor:

     Da. *Obravnavajo kot nujno.

     Prosim Plačaj zdaj. Poslal bom dokumentacijo kasneje.

     V tem sporočilu so bili tudi vsi podrobni podatki o

     podjetju/prejemniku, naslov, IBAN, swift, banka, sklic, znesek in

     komentar: »Prosim, pošljite plačila potrditev slip. LP, ime in

     priimek odgovorne osebe«

Transakcijo je računovodkinja pred plačilom preverila še neposredno pri ogovorni osebi. Ugotovili so, da je sporočilo lažno in da so bili žrtev poskusa goljufije. Vsa komunikacija je potekala v slovenskem jeziku.

Zato opozarjamo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujemo:

   –     preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu,

   –     preverite IP naslov pošiljatelja – pri ogledu zaglavja (t. i. header) elektronske pošte je običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine,

   –     preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah,

   –     ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če vendarle pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagamo, da:

   –     o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in

   –     zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.

Kriminalistična preiskava v tovrstnih primerih poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine