3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Kolesarji, pozor! Ste poskrbeli za svojo varnost?

Ta  mesec  poteka  poostren  nadzor  v  prometu  s poudarkom na varnosti  kolesarjev,  ki  so  bili  v  zadnjem  mesecu večkrat udeleženi v prometnih  nesrečah. Skupno gre od aprila do danes za 16 prometnih nesreč s telesnimi  poškodbami in njihovo udeležbo, so sporočili iz kranjske policijske uprave.

 

Skoraj vse nesreče so povzročili sami,  razlogi  zanje  pa  so  predvsem  v  hitrosti in posledično padcih z različno  hudimi  poškodbami.  V  eni  nesreči  je  kolesarka  utrpela zlom medenice,  zapestja  in  prsta.  V  dveh  primerih  nesreč  pa  so  vozniki kolesarjem  izsilili  prednost.  Krajevno  so  nesreče razpršene po celotni Gorenjski. V letošnjem letu (28) je nesreč za 1/3 več kot lani (21) v istem obdobju. Problematičen je bil zlasti mesec april. En kolesar je letos umrl, pet  je bilo huje poškodovanih, še 20 pa lažje. Samo dva kolesarja v nesrečah nista  bila  poškodovana,  kar  kaže  na  njihovo veliko izpostavljenost za poškodbe  v primeru nesreč. “Zato jih pozivamo, naj kolesarijo odgovorno, po pravilih in vsaj s kolesarsko čelado, ki je obvezna do 18 leta starosti,” sporočajo policisti.

Kranjska policijska uprava našteva naslednje primere nesreč kolesarjev na Gorenjskem:

   1. Senično 4. april, izsiljevanje prednosti kolesarju
   2. Kranj, 8. april, izsiljevanje prednosti kolesarju
   3. Škofja Loka, 11. april, padec
   4. Bohinjska Bela, 12. april, pedalo obrnila v prazno in padec
   5. Gozd Martuljek, 15. april, padec
   6. Kladje, 17. april, padec zaradi hitrosti
   7. Jesenice, 18. april, padec na kolesarski stezi
   8. Golnik, 21. april, trčenje s peško
   9. Radovljica, 23. april, padec
   10. Gorje, 24. april, trčenje v drevo
   11. Gorje, 25. april, padec
   12. Zgornje Jezersko, 26. april, padec
   13. Jelendol, 27. april, padec dveh kolesarjev
   14. Zvirče, 27. april, padec
   15. Prebačevo, 30. april, padec in alkohol
   16. Lubnik, 4. maj, padec pri vožnji čez korenino

Iz ljubljanske policijske uprave prav tako poročajo o nesrečah kolesarjev. Včeraj,  okoli  9.  ure se je na Ižanski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča,   v   kateri  je  bila  samoudeležena   kolesarka,  ki  je  zaradi neprilagojene  hitrosti  padla  in  se  lažje  poškodovala. Policisti so ji izdali plačilni nalog.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine