7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Kolesarja povzročila prometni nesreči, voznica pa zletela s ceste v potok

10.  7.  nekaj  pred  20. uro so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega,  ki  naj  bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti so zbrali obvestila  in  ugotovili,  da je 36-letni moški kolesaril na območju Mirne. Pri  vožnji  po  klancu  navzdol je izgubil oblast nad kolesom, padel in se lažje poškodoval.

9. 7. okoli 15. ure so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na  regionalni cesti v Velikih Malencah. Opravili so ogled in ugotovili, d je  nesrečo  povzročil  59-letni  kolesar, ki je ne da bi nakazal spremembo smeri  zapeljal  levo  v  trenutku,  ko  ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik  osebnega  avtomobila. Po trčenju je kolesar padel in se poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar  je  med vožnjo uporabljal varnostno čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

V  zadnjih  petih  letih  so  bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji  udeleženi v 355 prometnih nesrečah. Osem kolesarjev je umrlo, 64 se  jih  je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost v  več  kot  tretjini  prometnih  nesreč,  sledita  neupoštevanje  pravil o prednosti  in  nepravilna  stran  in  smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč  z  udeležbo  kolesarjev  se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne   ceste.   V   hujših   prometnih  nesrečah  so  bili  kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Kolesarjem  svetujemo,  da  sedejo  le  na  redno  vzdrževana  in  tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do  dopolnjenega  18.  leta  starosti  med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado,  uporabo  katere  pa  policisti  priporočamo  prav vsem kolesarjem. Dosledno  naj  upoštevajo  prometno  signalizacijo  in pred spremembo smeri vožnje  večkrat  pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo  svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem  robu  vozišča  v  smeri  vožnje, čim bližje robu vozišča. V skupini kolesarjev  naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in  predvidevajo  ravnanja  drugih  udeležencev.  Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.

Brežiški  policisti  so  bili  10. 7. nekaj po 13. uri obveščeni o prometni nesreči med Mostecem in Dobovo, kjer naj bi avto zapeljal v potok. Opravili so ogled in ugotovili, da je 50-letna voznica osebnega avtomobila vozila iz smeri  Mosteca  proti  Dobovi.  Pri  Dobovi je izgubila oblast nad vozilom, zapeljala  s  ceste, kjer je trčila v prometni znak in ograjo mostu. Vozilo je  odbilo  in  padlo v strugo Gabernice. Lažje poškodovano povzročiteljico nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Zadnje novice

Sorodne vsebine