11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Kolesar prehiteval avto in trčil v nasproti vozeče vozilo

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel deset obvestil o prometnih nesrečah, po dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem ter v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj vlom in ponareditev denarja.

 

V Škofji Loki so policisti včeraj zjutraj obravnavali nesrečo kolesarja, ki je padel med prehitevanjem pred seboj vozečega osebnega avtomobila. Kolesar je v dogodku padel po vozišču, v njegovo kolo pa je trčil še avtomobil, ki je pripeljal nasproti. Z reševalnim vozilom je bil s kraja odpeljan v zdravstveno ustanovo.

Kolesarji so bili v letošnjem letu na gorenjskih cestah udeleženi v 43 prometnih nesrečah. Samo februar je letos minil brez nesreč kolesarjev.

Smrtnih žrtev med kolesarji letos ni, 6 kolesarjev pa je bilo hudo poškodovanih, 33 pa lažje telesno poškodovanih. Nepoškodovani so bili samo štirje.

Pri kolesarjih se kot razlog za nesreče večinoma pojavlja predvsem neprilagojena hitrost vožnje, ki je enako kot pri drugih voznikih povezana tudi z nepravilno stranjo oziroma smerno vožnje, nepravilnimi prehitevanji in varnostno razdaljo, pri čemer stopnja poškodb v nesrečah pri teh udeležencih zaradi velike izpostavljenosti narašča bistveno hitreje kot pri voznikih motornih vozil. V opremo kolesarjev navsezadnje večinoma spada samo kolesarska čelada. Zato previdno!

Škofjeloški policisti so danes zgodaj zjutraj na Trati obravnavali nesrečo pešca in voznika osebnega avtomobila, ki je v udeleženca trčil na prehodu za pešce. Pešec se je po prvih podatkih policije lažje telesno poškodoval.

Prometni policisti so včeraj zvečer na območju Kranja obravnavali voznika, ki je za kar 5-krat prekoračil največjo dovoljeno stopnjo alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal rezultat 1,25 mg/l alkohola, kar je krepko prek dveh promilov in pol ter stanje, v katerem bo voznik v kritični situaciji zagotovo odpovedal. Policisti so voznika pridržali, o dejanju pa bodo z nujnim obdolžilnim predlogom obveščali še pristojno okrajno sodišče.

Prejšnji  teden so gorenjski policisti poostreno preverjali treznost voznikov v prometu. Preizkušenih je bilo okoli 950 voznikov. 27 jih je vozilo pod vplivom alkohola, 5 pa pod vplivom prepovedanih drog. 18 voznikom je preizkus pokazal rezultat do 0,52 mg/l alkohola, osmim voznikom nad 0,52 mg/l alkohola, eden pa je preizkus odklonil.

V Podhomu je storilec poskušal vlomiti v stanovanjsko hišo, na Kolodvorski cesti na Bledu pa je bilo med 11. in 12. uro skozi okno vlomljeno v hišo. Storilec je v dejanju izkoristil na zračenje odprto okno. Odtujen je bil denar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine