11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kolesar lahkomiselno zapeljal čez prehod za pešce tik pred avto!

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel devet obvestil o prometnih nesrečah, tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanjih tatvina. Policiji so bili prijavljeni še štirje požari z nič ali manjšo škodo.

 

V Kranju se je v prometni nesreči včeraj popoldan v mraku poškodoval kolesar, ki je na mestni ulici nenadoma zapeljal na prehod za pešce in poskušal na kolesu prečkati cesto. V manevru je trčil v osebni avtomobil, padel in se po podatkih policije lahko telesno poškodoval. Policisti   proti   njemu   zaradi   povzročitve prometne nesreče vodijo prekrškovni postopek.

Opozarjamo, da za kolesarje na prehodu za pešce veljajo enaka pravila kot za pešce, kar pomeni, da morajo čez prehod za pešce iti peš in ne na kolesu, razen, če ob prehodu dodatno poteka tudi kolesarski pas. V tem primeru se čez cesto lahko peljejo. Če torej želi kolesar čez prehod za pešce, mora preko prehoda kolo potiskati ob sebi, ne pa kolesariti čezenj. Prav tako tudi zanje velja, da nimajo absolutne prednosti in se morajo prepričati, če manever lahko varno storijo. Upoštevati je treba tudi, da kolesarji vozijo hitreje kot se gibajo pešci, kar v kombinaciji z neupoštevanjem prometnih pravil dodatno ustvarja nevarne situacije, ki vodijo v nesreče in različno težke telesne poškodbe.

Gorenjski policisti so včeraj preverjali štiri prijave požarov. Dopoldan je na območju Kranja zagorel nadstrešek – tuja krivda ni bila ugotovljena, v Dovjah pa so obravnavali dimniški požar z manjšo materialno škodo. Popoldan so reševalci v Žireh zaradi vdihavanja dima ob nezgorelem materialu v kaminu nudili pomoč eni osebi, obravnavali pa so še prijavo dimniškega požara na Križni Gori brez materialne škode.

Zadnje novice

Sorodne vsebine