13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ko boste smučali, upoštevajte pravila

Gorenjski policisti so v zadnjih nekaj dneh že obravnavali nekaj nesreč na smučiščih. V dveh primerih je šlo za trke med smučarji, v enem primeru pa za padec.

Statistika iz lanskega leta kaže, da so hude poškodbe nastale v približno polovici nesreč. Tveganje za hujše poškodbe so zato precejšnje, ga je pa mogoče v kombinaciji z zaščitno smučarsko opremo zelo zmanjšati z varnim smučanjem in upoštevanjem pravil.

Do nesreč je lani večinoma prihajalo zaradi neizkušenosti in neznanja, precenjevanja znanja smučanja, vse v kombinaciji s prehitrim smučanjem ter nepozornostjo in nepazljivostjo.

Zato:
– Prilagodite hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni
pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
– Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah.
– Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča in naj ne hodi po smučarski progi.
– Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke do dopolnjenega 14. leta, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.
– Smučanje pod vplivom alkohola ali drog je prepovedano.

Smučarji poskrbite tudi za svoje stvari in premoženje na in ob smučišču. V vozilu ne puščajte vrednih stvari, s sabo pa imejte samo tisto, kar nujno potrebujete. Popišite tudi svojo opremo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine