9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Kakšna je statistika dvodnevnevnega nadzora kolesarjev?

Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh v okviru dvotedenske akcije za večjo varnost kolesarjev na območju Kranja nadzirali in preverjali, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometna pravila. Ugotovili so, da je bilo veliko takih, ki niso upoštevali pravil.

 

V torek med 6.30 in 13. uro so policisti v nadzoru ugotovili 14 kršitev kolesarjev, včeraj, ko je nadzor potekal v istem času, pa kar 47 kršitev kolesarjev.

V prekrških kolesarjev je šlo za vožnjo po nepravilni površini za kolesarje, nepravilno stran in smer vožnje, neuporabo kolesarskih čelad, vožnjo brez držanja krmila kolesa, telefoniranje med vožnjo in prevažanje stvari, ki zmanjšujejo vodljivost kolesa.

V nekaterih prekrških so bili udeleženi tudi mladoletniki. Ko so policisti za njihove kršitve obveščali starše, se je večina njih presenetljivo strinjala, da se zoper otroke ukrepa, saj jim pogosta opozorila niso zalegla.

Vzporedno z nadzorom kolesarjev so policisti preverjali tudi ravnanja voznikov v prometu. Večina njihovih prekrškov je bila povezana z neuporabo varnostnih pasov, v dveh primerih pa tudi z vožnjo pod vplivom alkohola.
Policisti so v nadzoru obravnavali še voznika, ki je na omejitvi 50 km/h vozil s hitrostjo kar 85 km/h.

V zadnjih dveh dneh so policisti obravnavali dve nesreči kolesarjev. Na cesti Labore – Mavčiče je kolesar med nepravilnim prehitevanjem trčil z drugo kolesarko, še en kolesar pa je bil samoudeležen v prometni nesreči na Lancovem. Padel je zaradi neprilagojene hitrosti pri vožnji kolesa.

Dvodnevni nadzor po kršitvah kolesarjev:
Statistika za torek – 14 kršitev kolesarjev: 8 kršitev vožnje po nepravilni površini, 4 kršitve nepravilne strani vožnje kolesarja, 1 prekršek starša, ki je otroka brez čelade na kolesu peljal v šolo, še en kolesar pa med vožnjo ni držal rok na krmilu koles

Statistika za sredo – 47 kršitev kolesarjev: 16 kršitev vožnje po
nepravilni površini, 11 kršitev nepravilne strani vožnje kolesarja, 9 mladoletnih kolesarjev ni uporabljalo kolesarske čelade, 5 kolesarjev je med vožnjo kolesa uporabljalo mobilni telefon, 5 kolesarjev je vozilo po delu ceste, kjer je to s prometnim znakom prepovedano, še enega kolesarja pa so pri vožnji zelo ovirale vrečke, ki jih je prevažal na kolesu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine