8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kaj se dogaja s plinsko napeljavo v Sloveniji?! Zapora ceste in evakuacija zaradi meritev plina v naselju Za jezom v Tržiču

V naselju Za jezom v Tržiču je zaradi preseženih mejnih vrednosti pri meritvah plina popolnoma zaprta lokalna cesta od Raven naprej. Omogočen je dostop samo za stanovalce in interventna vozila. Zaenkrat so evakuirali deset ljudi, za njihovo nastanitev je že poskrbela tržiška občina. Po prvih podatkih policije v objektih ni nevarnosti eksplozije.

Zapora lokalne ceste od Raven velja tako za pešce kot voznike, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Omogočen je dostop samo za stanovalce in interventna vozila. Intervencija se je začela na podlagi klica krajana o vonju po plinu. Po prvih podatkih gre za preseženo koncentracija plina v meteorno-kanalizacijskem jašku. Zaenkrat so evakuirali dva bližnja objekta, kjer so meritve v notranjosti pokazale prisotnost plina.

Območje okoli objektov je zavarovano. Po potrebi bodo glede na meritve območje evakuacije razširili. Na kraju je bil tudi distributer. Večje nevarnosti zaenkrat ni, razen v okolici jaška, kjer je območje tudi zavarovano. Prepovedana je uporaba odprtega ognja. Poškodovan ni nihče. Gasilci izvajajo požarno stražo. Po podatkih kranjske policijske uprave pa so organizirane tudi policijske kontrole.

Sanacija se bo predvidoma začela v torek zjutraj, ko bodo izvedli nove meritve. Intervencijo vodi Gasilska reševalna služba Kranj, sodelujejo pa še prostovoljni gasilci iz Tržiča in Bistrice pri Tržiču.

Preverjena pa je bila tudi prijava domnevnega uhajanja plina na Cerkveni ulici, prav tako v Tržiču. Po podatkih policije meritve tam niso pokazale nobenih posebnosti.

V torek pa je v Britofu pri Kranju prišlo do eksplozije zemeljskega plina v vodovodnem jašku, poškodovani so bili dva delavca in štirje otroci. V minulih dneh so pristojni sanirali mesto na plinovodu, od koder je uhajal plin, in testirali plinovod. Opravljajo tudi meritve prisotnosti plina v jaških. Današnje meritve pa kažejo še spodbudnejšo sliko kot v soboto, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Meritve v jaških so enake sobotnim, bistveno boljše pa so tudi meritve plinov v zemljini, katerih vrednost se je od sobote zmanjšala za nekajkrat.

Zadnje novice

Sorodne vsebine