12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Jerančiču za poskus umora deset let zapora

Novomeško okrožno sodišče je Bojana Jerančiča za lanski poskus umora obsodilo na deset let zapora, poročajo časniki. Po mnenju sodišča je dejanje storil na zahrbten način, a je bil v času dejanja delno zmanjšano prišteven. Sodba še ni pravnomočna. Obramba je napovedala pritožbo.

 

67-letnega Bojana Jerančiča so v petek na Okrožnem sodišču v Novem mestu za poskus umora Miodraga Lazarevića iz Novega mesta 8. oktobra lani v gozdu pri Šentjoštu pod Gorjanci obsodili na deset let zapora, vključno s časom, ki ga je prestal v priporu, pišeta časnika Dnevnik in Delo.

Kot je pojasnil predsednik senata Boštjan Kovič, je Jerančič očitano kaznivo dejanje nedvomno storil in tega niti ne zanika. “Se je pa pri tem postavilo vprašanje razmejitve med poskusom uboja in umora. Uboj je, če nekdo nekomu vzame življenje, umor pa pomeni, da je dejanje izvršeno na posebno hud način. In vsi dokazi kažejo na to, da je poskušal obtoženi Miodraga Lazarevića umoriti.”

Sodišče je presodilo, da je Jerančič dejanje storil na zahrbten način, a je bil v času dejanja delno zmanjšano prišteven. Sodišče pa nasprotju s tožilstvom sodišče v dejanju ni videlo znakov koristoljubja.

Kot je pojasnjeval Kovič, je bil obtoženi tisti, ki je 45-letnega oškodovanca najprej zvabil v gozd tako, da je malo po 17. uri s svojim avtomobilom prišel ponj na njegov dom in ga odpeljal v gozd, češ da mu bo nekaj pokazal. S seboj je imel dve pištoli, od tega eno z dušilcem. Iz avta sta izstopila tik ob izkopani jami, kjer so našli tudi lopato z Jerančičevimi biološkimi sledmi. Jerančič je začel s pištolo z dušilcem streljati na Lazarevića in ga štirikrat zadel, a je kljub hudim ranam Lazareviću uspelo pobegniti v gozd. Lazarević je utrpel hude poškodbe noge, trebuha, hrbta, mišic ob hrbtenici.

Jerančič, nekdanji uspešen novomeški gostinec, ki ga je okolica poznala kot miroljubnega, je v zagovoru poudaril, da je bil žrtev Lazarevićevega izsiljevanja, tudi v gozdu. V tistem trenutku naj bi podoživel 20-letno izsiljevanje in ustrahovanje ter tudi sinovo smrt. “Kot bi bil zunaj svojega telesa in kot da nisem jaz tega naredil,” je dejal.

Obramba je napovedala pritožbo, saj se ji zdi kazen previsoka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine