16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Izsiljevalci so zahtevali 30.000 evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Maribor so obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanje po 213. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), storitve katerega so osumljeni trije državljani Slovenije stari med 21 in 24 let.

Državljan  Slovenije je 3. 8. 2020 kriminalistom naznanil, da mu je neznani storilec  v  nabiralnik pred stanovanjsko hišo nastavil pismo, v katerem mu grozi,  da bo o njem odkril določena dejstva, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu  imenu, ter ga s tem hotel prisiliti, da bi mu v zameno izročil 30.000  evrov. Kriminalisti so na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega   osumljenca,  ki  mu  je  bila  odvzeta  prostost in odrejeno pridržanje.

Kriminalisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil že naslednji dan odvzeli prostost še dvema sostorilcema, starima 22 in 24  let,  za katera so ugotovili, da sta skupaj s prvim osumljencem v sostorilstvu izvršila navedeno kaznivo dejanje.

Z  zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema nameščenega v  stanovanjski hiši oškodovanca. Z namenom, da si pridobijo protipravno premoženjsko korist v višini 30.000 evrov so oškodovancu zagrozili, da bodo objavili posnetke video-nadzornega sistema z vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu.

Osumljenim je  bilo po prenehanju razlogov pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo po zbranih obvestilih na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska  ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. v zvezi z 2. odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Pri  22-letnem osumljencu so na hišni preiskavi bile najdene tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane  snovi v  športu in bo po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podana kazenska ovadba za  kaznivo dejanje  neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Prav tako je pri istem osumljencu bil najden »topovski udar M81«, ki po Zakonu o orožju spada med prepovedano orožje, zaradi česar bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po  307. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine