31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Izsilila prednost in trčila v kolesarja

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center je od včeraj do danes sprejel sedem  obvestil  o  prometnih  nesrečah, šest prijav o kršitvah predpisov o javnem  redu  in  miru  na  javnem  ter tri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete  pa  o  sumih  kaznivih  dejanj  tatvina.  Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.

V Zgornjih Bitnjah je včeraj opoldan voznica z osebnim   avtomobilom  zaradi  odvzema  prednosti  trčila  v  kolesarja  in povzročila  prometno  nesrečo.  Po  trčenju  je  kosar padel in po podatkih policije utrpel lahke telesne poškodbe.

V  tem  mesecu  so  gorenjski policisti obravnavali že več prometnih nesreč kolesarjev,  ki  so  se  večinoma  končale  s  telesnimi  poškodbami zaradi nepravilnosti  na  strani kolesarjev. Kot razlogi so se v nesrečah pojavili neprilagojena hitrost – tudi v kombinaciji z alkoholom, nepravilna stran in smer vožnje, padec med dohitevanjem kolone vozil ter padec zaradi oplazenja med kolesarji in medsebojnega prehitevanja.

V  enem primeru poškodbe kolesarja so policisti ugotovili celo, da se je ta s  kolesom  brez zavor spustil po makadamski poti in pri tem izgubil nadzor nad  kolesom  ter  »pričakovano«  padel. Posredi je bila »stava« za obrok v restavraciji s hitro prehrano. Utrpel je odrgnine po obrazu.

Kršitve policisti ugotavljajo tudi v nadzorih nad kolesarji, prekrški pa so pretežno  povezani z vožnjo po nepravilni površini za kolesarje, nepravilno stranjo  in smerjo vožnje, vožnjo brez držanja krmila kolesa, telefoniranje med   vožnjo  in  prevažanje  stvari,  ki  zmanjšujejo  vodljivost  kolesa. Kolesarji  se  zato  izogibajte nevarnim situacijam in za zmanjševanje teže poškodb glave v primeru nesreče uporabljajte kolesarsko čelado!

Vozniki  vozil pa kolesarjev predvsem ne spreglejte in upoštevajte, da tudi oni souporabljajo prometne površine.

Motoristi  previdno.  Upoštevajte  prometne  predpise,  prilagodite hitrost vožnje  razmeram  na  cesti,  uporabljajte  motoristično opremo ter možnost spolzkega vozišča na posameznih odsekih v primeru krajevnih ploh in neviht.

Previdno  v  gorah.  Gorenjski policisti so na območju gorenjskih hribov ta mesec obravnavali že dve smrtni nesreči. Prvi vikend maja so smrtno nesrečo obravnavali  v  Triglavski  severni  steni,  minuli  vikend  pa  na območju Storžiča. Vmes in kasneje se je zgodilo še nekaj drugih nesreč v gorah, med
njimi:
   – zdrs planinca pri sestopu z Lubnika in poškodba noge,
   – padec pri sestopu s Svetega Lovrenca nad Zabreznico in zlom noge,
   – kotaljenje kamenja po pobočju med planino Prevala in Roblekovim domom
      ter v tej zvezi hujša poškodba noge planinke,
   – zlom noge pri sestopu z Male Osojnice.

V  izogib  nesrečam  v  gorah  svetujemo  veliko previdnost in prilagajanje tamkajšnjim  razmeram. Ponekod je lahko tudi še sneg, na nekaterih območjih je  nevarnost  padca  ali  kotaljenja  kamenja, tudi grape in pobočja lahko skrivajo  določene  nevarnosti  itd.  Zato naj bo vsak vzpon načrtovan, pot preverjena,  vreme  pravo, oprema in psihofizične zmožnosti pa take, kot se za  izbrano turo spodobi in pričakuje. Hodite vsaj v dvoje in se vpisujte v vpisne  knjige  na  vrhovih.  Vzpon  prekinite,  če  se  ne počutite zmožni nadaljevati.  Upoštevajte  še,  da  ste  na  vrhu šele na pol poti in da se večina  nesreč  zgodi pri sestopih, ko na hojo in reflekse v veliki meri že vpliva utrujenost. V primeru nesreče takoj pokličite 112!

Zadnje novice

Sorodne vsebine