2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ilegalca iz afriške Eritreje Musse in Biniam na mariborskem sodišču; bo takih obračunavanj vedno več?

Na mariborskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za 25-letnega Eritrejca Andhoma Musseja zaradi obtožb o poskusu uboja med napadom na rojaka avgusta lani pri mariborski integracijski hiši. Tožilstvo mu je v zameno za priznanje predlagalo kazen pet let zapora, a ni priznal krivde.

Kot izhaja iz obtožnice, je Musse, ki je kot begunec z mednarodno zaščito bival v omenjeni integracijski hiši, ponoči 11. avgusta lani poskušal vzeti življenje Tsegayu Biniamu, s tem ko ga je z ostrim koničastim predmetom večkrat zabodel v zgornji del telesa. Ko je ta pobegnil nazaj v stanovanje, naj bi mu sledil, a se je oškodovanemu uspelo še pravi čas zakleniti. Ob tem naj bi Musse grozil še dvema drugima stanovalcema integracijske hiše.

Tožilstvo je danes za poskus uboja predlagalo kazen štiri leta in deset mesecev zapora ter za grožnjo štiri mesece. Tako je prišlo do enotne kazni pet let zapora, obenem pa predlagalo še izgon obtoženega iz Slovenije za obdobje treh let.

Njegov odvetnik Miha Šošić je opozoril, da je slednje v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom, saj bi bilo s tem obtoženemu onemogočeno, da bi še naprej užival pravico do azila. Tožilka Tadeja Majcen pa je to zanikala in med drugim spomnila na podoben primer na sodišču v Ljubljani, kjer so prav tako Eritrejcu odredili izgon iz države.

Preden se je obdolženi izjasnil o krivdi, je sodnica Tanja Rot spomnila, da mu sodišče v primeru spoznanja za krivega ne more izreči višje kazni, kot je predlagalo tožilstvo, lahko pa se odloči za nižjo kazen. Kljub temu se je Musse izrekel za nedolžnega.

Glavna obravnava se bo začela 12. marca. Že v fazi preiskave je prihajalo do težav v komunikaciji z obdolženim, ki so se pokazale tudi na današnjem predobravnavnem naroku. Težko so namreč našli tolmača za tigrajščino, ki je edini jezik, ki ga obdolženi obvlada.

Po ocenah policije naj bi bilo v ozadju napada obdolženega ljubosumje, pri tem pa naj bi bil napadalec pod vplivom alkohola. Med beguncema iz severovzhodne Afrike naj bi ponoči na igrišču v bližini integracijske hiše zavrelo zaradi mlade ženske, v katero sta bila oba zagledana. Tudi ona naj bi prebivala v integracijski hiši.

V vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov so takrat za časnik Večer povedali, da je šlo “za izreden dogodek, ki ga obžalujemo”. Obdolženi Musse je od takrat v priporu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine